SFATURI de sărbători pentru părinţii divorţaţi

SFATURI de sărbători pentru părinţii divorţaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În 2016, 30.497 de cupluri căsătorite au ales să divorţeze, cei mai mulţi dintre ei după zece şi chiar peste 20 de ani de căsnicie, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Două treimi dintre divorţuri au fost cu acordul părţilor, restul fiind din cauza infidelităţii, alcoolismului sau a violenţei fizice.

Dincolo de statistici, divorţurile părinţilor atrag după sine adevărate drame pentru copii, care, de cele mai multe ori, intră în depresie sau dezvoltă diverse tipuri de comportamente disfuncţionale sau chiar deviante. În opinia psihologului Lenke Iuhoş, starea de frustrare a copiilor care au părinţi divorţaţi se accentuează în perioada sărbătorilor, deoarece atunci simt cel mai mult lipsa de integritate a familiei. "Copilul a fost învăţat de mic că Sărbătorile, în special Crăciunul, înseamnă familie, iubire, linişte, muzică, dans şi veselie. Toată frustrarea strânsă în decursul unui an, când nu înţelege de ce mami şi tati nu mai sunt împreună sau când nu ştie de ce trebuie să stea o perioadă de timp la mami, după care la tati, va refula în perioada Crăciunului", consideră psihologul.

Recomandări pentru părinţi

Specialistul este de părere că, dacă vor respecta un set de recomandări, părinţii îşi vor da seama că poate există fericire şi colaborare şi pentru cuplurile despărţite, aspecte pozitive care se vor răsfrânge şi asupra fericirii copilului lor.

1. Planifică la timp! Să vă înţelegeţi de comun acord cu copilul şi fostul partener de viaţă unde va sărbători copilul Crăciunul.

2. Colaboraţi! Dacă nu puteţi fi de acord cu ceea ce zice fostul partener, cu privire la locul unde va petrece copilul Crăciunul, stabiliţi-vă o schimbare anuală la câte un părinte.

3. Dă-i timp copilului tău! Copilul este apăsat de separarea părinţilor, această despărţirea este dureroasă în adâncul unui suflet pur de copil. Timpul va vindeca puţin câte puţin durerea din suflet!

4. Nu-l folosiţi! Copilul nu e o sursă de informaţii despre viaţa celuilalt părinte. Nu-l obosi cu întrebări, nu-l provoca să gândească de rău despre celălalt părinte.

5. Ascultaţi-vă copilul! Nu rataţi să întrebaţi copilul ce doreşte să facă de Crăciun. Ascultând, evitaţi frustrările copilului, astfel că, dacă el nu doreşte să meargă în vizită la cineva, puteţi afla acest lucru, prevenind un conflict pe moment.

6. Fii prezent atunci când eşti cu copilul tău! Există foarte multe teme de abordat cu copilul. Abordaţi o temă specifică vârstei copilului şi în câteva clipe veţi vedea un copil care se alătură discuţiei, relatând viaţa şi trăirile lui.

7. Nu-i obosiţi pe copii! Din păcate, din dorinţa de a-i oferi totul, se poate întâmpla ca părinţii să aibă în vedere doar propriile dorinţe şi nevoi, astfel că e posibil ca unele momente şi obiceiuri să fie forţate de către părinţi. Nu este necesar ca el să participe la toate reuniunile de familie, iar rudele pot fi vizitate şi în vacanţa de iarnă.

8. Atenţie la apariţia noilor parteneri! Cu o atenţie focusată pe copil şi o conversaţie individuală, putem facilita foarte mult integrarea copiilor într-o nouă situaţie familială. "Ar fi excepţional ca acest lucru să nu se petreacă fix de sărbători, deoarece copiii au nevoie de timp să prelucreze faptul că părinţii nu mai sunt împreună", declară psihologul.

9. Înţelegeţi-vă copiii! "Mersul la mama, la tata, în medii separate, provoacă schimbări în starea copilului. Când îl luaţi acasă de la fostul partener, e posibil să nu fie foarte entuziasmat, iar acest lucru nu se datorează faptului că celălalt părinte nu s-a comportat frumos cu el, ci poate fi foarte uşor de înţeles că el simte despărţirea şi astfel îşi arată suferinţa", spune specialistul.

10. Arătaţi un bun exemplu! S-ar putea să fiţi dezamăgiţi de mici probleme zilnice, însă, atunci când apare copilul în faţa voastră, ascundeţi-le şi adoptaţi o atitudine pozitivă. Lăsaţi problemele deoparte de sărbători!

11. Nu vorbiţi urât despre celălalt părinte! "Nu este cinstit, nici constructiv, ca mama sau tata să facă declaraţii negative despre celălat părinte în faţa copiilor, deoarece majoritatea copiilor sunt loiali ambilor părinţi. Într-o astfel de situaţie, puteţi provoca o suferinţă teribilă. Cu toate acestea, nu hrăniţi speranţe, nu cumpăraţi cadouri comune, dacă sunteţi separaţi. Puteţi transmite copilului semnale greşite şi să-l alimentaţi cu vise greu realizabile", explică psihologul.

12. Formaţi buna dispoziţie! Acest sfat se îndreaptă spre părintele la care trăieşte copilul. "Dă-i sentimentul că ai încredere în el, că e un copil cuminte şi fără tine, că îi va fi bine şi la celălalt părinte, înşiră aspecte pozitive: îţi va citi tata poveşti, mama îţi va face părul, astfel îi dai liniştea interioară cu care va pleca şi, dacă va face şi celălalt părinte acelaşi lucru, copilul va simţi un întreg familial", declară specialistul.

13. Să nu concuraţi pentru sufletul copilului! "Cel mai important aspect este cel de a nu concura părinţii între părinţi sau familiile acestora. Este constructiv ca, mai ales de Crăciun, copilul să stea cu părintele cu care locuieşte. Dacă soţia sau soţul divorţat are o nouă familie, copilul nu se va simţi ca acasă în noua familie. Nu de sărbători trebuie recuperate întâlnirile care nu au avut loc", conchide psihologul Lenke Iuhoş.

Citit 3275 ori Ultima modificare Luni, 14 Mai 2018 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.