Cum putem fi mai puţin stresaţi şi obosiţi

Cum putem fi mai puţin stresaţi şi obosiţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În lumea noastră "modernă", toţi suntem forţaţi să producem mai mult, să facem mai mult, să creăm mai mult. De cele mai multe ori, nu ştim de ce ne forţăm să facem asta, cu toţii suntem condiţionaţi să simţim că trebuie mai mult, fără să ne întrebăm de cele mai multe ori şi de ce.

În opinia cunoscutului psiholog Angela Nuţu, un lucru foarte interesant este că, deşi foarte mulţi oameni vor să facă mai mult, doar foarte puţini reuşesc să fie cu adevărat productivi, restul îşi petrec viaţa stresaţi şi secaţi de putere. Este posibil ca mentalitatea de tipul "trebuie să forţez mai mult" să fie greşită şi o abordare mai conştientă ne-ar putea aduce mai aproape de rezultatul scontat. Pontul specialistului: secretul productivităţii este balanţa dintre muncă şi repaus, tensiune şi relaxare.

1. Odihnă mai bună - "Cu toţii ştim că avem nevoie de odihnă pentru a funcţiona corespunzător şi că oboseala ne împiedică să fim productivi. Cu toate astea, deşi sarcinile noastre ne seacă de energie şi avem nevoie de foarte multă odihnă după. Aici rămânem împotmoliţi. Nu vrem să pierdem timpul stând degeaba, dar în lipsa odihnei ne epuizăm. Cum putem scăpa din acest cerc vicios? Problema constă în cum percepem noi o odihnă bună. Mulţi oameni îşi închipuie că mintea lor este ca o baterie care are nevoie din când în când să fie reîncărcată. Nu este foarte precis, însă. Mintea ta nu este ca o baterie, este, mai degrabă, asemănătoare corpului tău. Corpul tău este format din mai multe grupe de muşchi, şi atunci când exersezi o anumită grupă de muşchi, altele pot intra în repaus. De exemplu, dacă te dor muşchii abdominali, nu stai în pat trei zile, lucrezi la alte grupe de muşchi, ca muşchii picioarelor sau ai braţelor. Mintea noastră lucrează la fel, nu trebuie să intrăm într-o stare ca de zombi pentru a ne putea relaxa", explică psihologul Angela Nuţu.

2. Exerciţii - "Principiul este următorul: când mintea lucrează, corpul este în repaus, iar când corpul lucrează, mintea este în repaus. Încearcă şi tu - odată ce ai început să te simţi obosit după o zi întreagă în care ai scris la calculator, ai rezolvat probleme sau ai făcut programări, să nu-ţi permiţi să stai în faţa monitorului şi să te simţi în continuare sleit de putere. Nu-ţi verifica Facebookul şi nici nu te uita la televizor - sigur nu-ţi va reîncărca bateriile din moment ce ai stat o zi întreagă în faţa unui monitor, există şanse să te sece şi mai mult de energie. În schimb, ridică-te şi fă exerciţii în limita confortului tău, dar să-ţi simţi şi muşchii foarte bine. Care este scopul în a combina exerciţii fizice şi mentale în aşa manieră? Atunci când începi să faci exerciţii fizice şi eliberezi doze sănătoase de stres, atenţia îţi este imediat mutată pe momentul prezent. Este important cum abordăm momentele în care suntem mai obosiţi şi lipsiţi de energie şi să le deblocăm cu gânduri pozitive şi realiste în aceelaşi timp", conchide psihologul Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

(articol preluat din surse online)

Citit 3194 ori Ultima modificare Marți, 22 Ianuarie 2019 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.