Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi care să vă ajute să vă îngrijiţi prietenul necuvântător. Şi de această dată, ne sunt de ajutor membrii Grupului de Acțiune Comunitară Galați "Oameni de bine - pentru oameni și animale", care, aşa cum ştiţi deja, au dat startul activităților destinate transformării Galațiului într-un oraș model în ceea ce priveşte comportamentul responsabil al stăpânilor, în special al celor de câini.

"În realitatea zilelor noastre, când ne confruntăm, la nivel național, cu o problemă serioasă creată de existența câinilor fără stăpân, care trăiesc în condiții improprii și sunt expuși bolilor, lipsurilor, agresiunilor, accidentelor, sterilizarea este, înainte de toate, o datorie a oricărui proprietar responsabil și serios ancorat în peisajul actual", afirmă Anamaria Dandeş, coordonator Grup de Acțiune Comunitară Galați, angajată Animal Society special pentru acest proiect pilot, dezvoltat împreună cu FOUR PAWS INTERNATIONAL.
"Sterilizarea previne eventuale probleme de sănătate ale patrupedelor", dezvăluie dr. Livia Petre, medic veterinar cu o experiență de peste 20 de ani în slujba necuvântătoarelor, membră a grupului de acțiune comunitară "Oameni de bine - pentru oameni și animale".
Dr. Petre garantează că intervențiile sunt unele de rutină, care nu ridică riscuri mari: "Recuperarea este una facilă, mai ales dacă vorbim de un animal tânăr. La femele, recomandările sunt de a fi sterilizate în jurul vârstei de 6 luni, înainte de primul ciclu de călduri. Beneficiile sunt: reducerea cancerului mamar, infecțiilor uterului, evitarea gestațiilor nedorite. La masculi, castrarea se poate face și mai târziu, aceasta ajutând la prevenția tumorilor testiculare, reducerea riscului de cancer de prostată. La aceste beneficii adăugăm reducerea impulsurilor agresive naturale, dar și atenuarea comportamentului neplăcut", precizează medicul veterinar.
Dr. Livia Petre nu recomandă administrarea de produse medicamentoase pentru suprimarea căldurilor la câini sau pisici. Şi aduce ca argument numeroasele cazuri de pacienți patrupezi care, după ce au primit aceste produse - fie pe cale orală, fie pe cale injectabilă, au fost diagnosticați cu piometru sau cu cancer mamar. Ambele afecțiuni sunt grave, care pun viețile animalelor în pericol.
Totodată, medicul veterinar gălățean demontează ideea destul de des întâlnită precum că "e bine ca pisica sau cățelușa mea să aibă măcar un rând de pui". "Nu există nicio explicație științifică în sprijinul acestei afirmaţii. Animalul nici nu va trăi mai mult, nici mai sănătos nu va fi, dacă va face un rând de pui. Ba, din contra, studiile de specialitate demonstrează că prevenirea unor patologii cu cauze hormonale poate fi asigurată prin sterilizarea femelelor la vârste fragede", subliniază medicul veterinar.

Citit 779 ori Ultima modificare Vineri, 23 Aprilie 2021 11:00

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro