Cum vă protejați cățeii de pericolele caniculei

Cum vă protejați cățeii de pericolele caniculei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale. Și astăzi vom încerca să vă fim de folos arătându-vă riscurile reprezentate de temperaturile ridicate pentru animalele de companie, dar și cum le puteți proteja de pericole, urmând sfaturile oferite de medicul veterinar gălățean dr. Livia Petre.

Așa cum disciplina protecției și susținerii suplimentare a organismului în perioadele de expunere la soare este extrem de importantă pentru om, aceleași reguli trebuie aplicate și prietenilor noștri necuvântători. Grija și atenția acordate nevoilor acestora întregesc portretul unui stăpân responsabil.

Și câinii pot face insolație

Această afecțiune nu este de neglijat. Șocul termic se manifestă prin anxietate, respirație greoaie, vomă, apatie, dar uneori și agresivitate, așadar modificări vizibile de comportament și ale stării generale. Companionii noștri refuză hrana, au scaune moi, salivează excesiv – deci simptome digestive, dar și motorii – se deplasează cu dificultate, sunt nesiguri, dezorientați. Exact ca și în cazul oamenilor, afecțiunile sau vârsta constituie factori agravanți. Un câine supraponderal sau cardiac suportă extrem de greu un episod de insolație, la fel ca și în cazul unui câine senior, recuperarea este mai dificilă și riscurile de a sucomba sunt mai mari. În cazurile grave de hipertermie, câinii pot face convulsii, își pot pierde cunoștința sau chiar viața, consecință a modificărilor cerebrale care se declanșează rapid.

„Acționați rapid, dar cu calm în cazul în care bănuiți că patrupedul dumneavoastră este în suferință. Mutați-l din zona sau mediul care reprezintă pericol, eventual într-o cameră răcoroasă, un loc la umbră, într-o zonă unde temperatura este aproape de cea de confort, iar dacă aceasta este în interior, ideal este să fie utilată cu un aer condiționat sau un ventilator”, vă sfătuiește dr. Livia Petre.

Apelați urgent la ajutorul unui medic veterinar și informați-l cu detalii precise despre modificările sau simptomele sesizate. În așteptarea medicului sau, după caz, pregătirea transportului la cabinetul veterinar, dacă patrupedul este conștient, oferiți-i apă rece, în cantități controlate, mici, aplicați-i comprese ude, pe lăbuțe, pe cap, pe abdomen, cu precizarea că, exact ca și la om, udarea prosoapelor sau a compreselor nu trebuie făcută cu apă foarte rece sau cu gheață.

„Nu hrăniți animalele până când temperatura corporală nu coboară la normal, până când starea acestora nu devine stabilă”, subliniază veterinarul gălățean. Condițiile de transport către cabinetul veterinar sunt foarte importante, acesta fiind esențial să fie realizat într-o mașină cu aerul condiționat funcțional sau cu geamurile deschise, care permit ventilarea aerului.

Nu forțați câinele să se deplaseze singur până la mașină, orice efort fiind o condiție agravantă! Ajutați-l, purtându-l pe brațe sau improvizați o targă, dintr-un culcuș rigid, un pătuț de plastic dur, adaptând improvizația în funcție de dimensiunea patrupedului dvs.

„Consultul animalului de către un medicul veterinar nu reprezintă o opțiune sau un lux, ci reprezintă o normalitate și o datorie a proprietarului. Ajutați-vă prietenii patrupezi, acționați la timp. Există situații în care complicațiile pot apărea și mai târziu, chiar și la câteva zile de la momentul 0 al șocului termic. Vizita la medic le poate salva viața, prin aplicarea tratamentului de susținere a organismului cu fluide, pe cale intravenoasă, dar și a altor întăritoare, în funcție de semnele clinice identificate de medicul veterinar”, subliniază dr. Livia Petre.

Tratați-vă animalele de companie ca pe membrii familiei! Fiți responsabili!

Citit 2276 ori Ultima modificare Vineri, 06 August 2021 21:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.