Cum primiți în familie un prieten necuvântător

Cum primiți în familie un prieten necuvântător
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Și astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile care să vă ajute să vă înțelegeți, creșteți și îngrijiți cât mai bine prietenul necuvântător. Cu sprijinul Anamariei Dandeş, coordonator "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia Animal Society, în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați, vom aborda un subiect important și delicat în același timp: cum trebuie să vă pregătiți pentru a primi în familie un animal de companie.

Pornim, așadar, de la premisa că toate aspectele pre-adopție au fost bifate: acceptul unanim al membrilor familiei, spațiu disponibil necesar animalului adoptat, timp liber suficient pentru nevoile acestuia, variante de îngrijire pentru eventualele perioade în care veți lipsi de acasă și, nu în ultimul rând, posibilități financiare de a-l întreține, potrivit recomandărilor medicale și obligațiilor legale.

Toate acestea fiind asumate, ne îndreptăm atenția către subiectul adopției, fie el câine sau pisică: "Adăposturile locale sunt pline de animale care așteaptă o șansă; vă recomandăm cu tărie să vă îndreptați atenția spre un astfel de așezământ și să completați ciclul salvării unui animal din stradă. Reamintim aici faptul că, de cele mai multe ori, preluarea unui animal de către un adăpost este percepută drept salvare, dar adăpostul are, în sine, doar un scop temporar", subliniază Anamaria Dandeș.

Tocmai de aceea, întregul proces al adopției trebuie tratat cu responsabilitate și angajament pe termen lung. Un animal nu este o jucărie, un moft de moment sau un trofeu. Din start trebuie asumată o perioadă de acomodare a acestuia în noul loc și în noua formulă. Răbdarea este cuvântul cheie, secondat de atenția la nevoile și semnalele pe care patrupedul le poate oferi.

"Entuziasmul vostru, ca adoptatori, poate primi, câteodată, un răspuns reticent din partea celui introdus nou în familie. Câinele se poate ascunde, se poate feri de contactul fizic, poate fi interesat mai mult de spațiu și de a «cartografia» întreaga suprafață a locuinței, lucruri de altfel firești. Prin intermediul mirosului, simț extrem de dezvoltat la animale, câinele știe deja dacă mai sunt patrupezi în casă (cu care va trebui să dezvolte relații și să stabilească ierarhii) sau dacă va trăi singur", este cel mai important fapt de care trebuie să țină seama stăpânii.

E posibil ca în primele zile patrupedul să refuze mâncarea sau apetitul să fie redus. Tocmai de aceea, ar fi bine să adaptați, totodată, hrana, la cea despre care aveți cunoștințe ca ar fi primit-o anterior. Schimbarea hranei se face (ideal) gradual, pentru a evita dezechilibrul intestinal și eventuale neplăceri ce derivă.

"Observați-i cu atenție stările cățelului, acordați-i timp și spațiu, iar dacă nu se relaxează, atunci cereți sfatul și ajutorul unui profesionist. Câinele sau pisica nu trebuie bombardate cu mângâieri și alte semne de afecțiune, ci lăsate să vină și să manifeste interes, în ritmul lor. Câinii sunt animale care caută compania omului, deci o destindere a câinelui în noul loc este firească, atâta timp cât nu avem așteptări ca adaptarea să fie instantă. Dacă se pricep la ceva foarte bine, câinii sunt campioni la acordat încredere omului. Sunt cei mai buni prieteni ai omului, iar oamenii au datoria să învețe să îi trateze cu respect, afecțiune și responsabilitate. Adoptați, oameni buni! Beneficiile vor fi pe termen lung și vor îmbogăți sufletește familia dumneavoastră", este mesajul Anamariei Dandeș.

Citit 2286 ori Ultima modificare Duminică, 29 August 2021 14:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.