„Leşinul” bradului şi multe pericole pentru câini şi pisici

„Leşinul” bradului şi multe pericole pentru câini şi pisici
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Bun regăsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi care să vă ajute să vă îngrijiţi mai bine prietenul necuvântător. Începem cu o întrebare simplă: aţi împodobit bradul? Şi n-a "leşinat" încă? Nu de emoţie ori de greutatea podoabelor, ci din cauza atenţiei acordate de membrii blănoşi au familiei.

Se ştie, indiferent că e natural sau artificial, bradul cu globulețele, beteala, dulciurile şi instalația luminoasă reprezintă o adevărată ispită pentru animalele de companie. Prin urmare, surprize din categoriile "aveam mai multe globuri" sau "eram sigur că erau mai multe bomboane aseară", dar şi un brad pus la podea sunt cât se poate de posibile.

Lăsând glumele la o parte, ornamentele și bradul în sine le pot provoca neplăceri și complicații de natură medicală animalelor noastre de companie. Câinii sunt interesați, deseori, de instalația de brad și obișnuiesc să roadă cablul acesteia. Pisicile, pe de altă parte, se joacă cu globurile, ling acele de brad, ronțăie beteala, iar toate acestea pot duce la probleme digestive, hipersalivație, intoxicații, iar acele bradului le pot chiar perfora intestinele.

"Personal, în urmă cu mai mulți ani, nu am urmărit interesul câinelui meu faţă de cadourile de sub brad, printre care o cutie de bomboane de ciocolată. Am suferit un șoc când am ajuns acasă și am găsit o cutie întreagă consumată de Mischa, cățelușa mea. Ciocolata este foarte toxică pentru câini, contraindicată, indiferent de doză, e un mare NU pentru stăpânii responsabili. Am avut noroc de medicul nostru veterinar (dr. Livia Petre), care o avea în observație de mică și i-a administrat tratament specific. Din păcate, efectul secundar al acelui moment este un dezechilibru gastro-intestinal cu care ne luptăm și acum, la şapte ani de la pățanie", este doar una dintre experienţele pe care le pot povesti proprietarii de blănoşi.

"Leșinul" bradului e, în cele mai multe cazuri, consecința atacurilor și curiozităților pisicilor. Faptul că zilnic, dacă nu chiar de câteva ori pe zi, bradul trebuia repus în poziţie verticală, că podoabele se împuţinau ba cu un îngeraş, ba cu un glob special, cu stea sau ghirlandă, a "schimbat", încet, modul în care întâmpină Crăciunul familia Anamariei Dandeş, coordonator "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia "Animal Society", în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați.

"Bradul de Crăciun poate aduce bucurie în casă, în orice formă sau textură a sa. Totul stă în inventivitate și disponibilitatea de a ieși din tipar, de a renunța la tradiția autentică sau de a o armoniza cu utilitatea și confortul într-o casă în care trăiesc și animale. Fie că alegem să pictăm un brad pe un canvas, ori să decupăm o bucată de placă de rigips în forma bradului, rezultatele pot aduce la fel de multă bucurie precum bradul clasic. Metodele de ornare sunt și ele variate, accesul și informația bogată disponibilă pe internet fiind aliații de nădejde într-un astfel de proiect hand-made. Avantajul unei astfel de alternative la bradul-brad, pe lângă siguranța celor mici și a prietenilor noștri blănoși, o reprezintă curățenia nealterată, în zona amplasării, pe toată perioada sărbătorilor, dar și depozitarea deloc complicată de la un an la altul - materialele din care se pot efectua brazii alternativi sunt ușoare, rezistente, nepretențioase", spune Anamaria Dandeş.

Citit 2294 ori Ultima modificare Joi, 16 Decembrie 2021 20:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.