Ieftin şi prost - scump şi bun?

Ieftin şi prost - scump şi bun?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă oferim sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea prietenilor noştri necuvântători. Fie că sunteţi deja stăpâni cu experienţă, fie că sunteţi la început de drum, cu siguranţă ştiţi deja că un animal de companie are nevoie de un buget de cheltuieli, mai mare sau mai mic. Drămuirea sau, din contră, risipirea inutilă a acestui buget poate avea consecinţe nefaste asupra sănătăţii dar şi a comportamentului prietenului necuvântător.

Iar prima întrebare la care un (viitor) stăpân ar trebui să răspundă este: cât îşi permite ori este dispus să investească într-un prieten necuvântător. Pentru că nu este vorba doar despre preţul pe care l-ar plăti pentru achiziţia unui animal de rasă! Iar de cele mai multe ori un asemenea preţ se calculează în mii de euro! Dincolo de un cămin iubitor, de hrană de calitate, jucării şi timp petrecut cu el, un animal presupune cheltuieli substanţiale cu medicul veterinar - controale regulate, analize uzuale sau complexe, diverse investigaţii, vaccinuri periodice, deparazitări regulate, medicamente, poate chiar intervenţii chirurgicale - dar şi cheltuieli de întreţinere. Aici nu e vorba despre nisipul din litieră sau, în cazul unui căţel, despre baia periodică de care are nevoie, ori despre tuns, deşi toate acestea costă. Un stăpân de pisică sau căţel va trebui să dea mult mai des cu aspiratorul, să cureţe suprafeţele din casă şi mobilierul şi chiar să investească în produse de curăţenie mai scumpe şi mai performante, care scot mirosurile unor "accidente": vomă, urină, fecale, diverse alte secreţii…

Achiziţionarea tuturor acestora înseamnă nu numai bani, ci şi timp investit pentru o corectă informare în vederea celei mai bune alegeri. Iar preţul nu este întotdeauna cel mai bun criteriu.

O mâncare ieftină poate fi, în acelaşi timp, de o calitate îndoielnică, iar consecinţele s-ar putea răsfrânge asupra sănătăţii animalului, care ar avea nevoie de medic, analize şi tratament. Dar şi o mâncare scumpă poate avea tarele ei. Tarifele vizitelor la medicul veterinar pot fi prohibitive pentru unele persoane. La fel şi produsele de curăţenie şi îngrijire a patrupedului şi a casei în care locuieşte.

Sfatul general este să nu vă avântaţi nici după cel mai ieftin, dar nici după cel mai scump. Consultaţi medicul veterinar, informaţi-vă din experienţele altor stăpâni şi încercaţi să evitaţi extremele în ceea ce priveşte preţurile.

Citit 1207 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022 00:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.