Pentru a alege cea mai bună metodă de contracepţie pentru tine este necesar să mergi la medic sau la un cabinet de planificare familială. Bineînţeles că, pentru a folosi prezervativul, nu e nevoie să mergi la medic, însă pentru sterilet, diafragmă sau injecţii este nevoie de vizita la specialist, scrie clicksanatate.ro.
Abstinenţa este cea mai sigură cale de a te proteja de boli cu transmitere sexuală şi de o sarcină nedorită. Şi prezervativul te poate ajuta în acest sens, însă nu este 100 la sută sigur, deoarece se poate sparge. Metoda „calendarului“ sau „coitus interruptus“ încă se practică cu regularitate, însă nu sunt deloc sigure, deci poţi avea surprize.
De ce trebuie să ţii cont
Vrei să iei contracepţie zi de zi sub formă de pilule anticoncepţionale sau vrei ceva la nivel local doar când faci sex, ori vrei să ţi se introducă în vagin un dispozitiv care să te ferească de pericolul de a rămâne însărcinată. Trebuie să ţii cont şi de următoarele detalii: fumat, greutate, dacă iei tratament pentru vreo boală. Astea sunt doar câteva dintre detaliile care contează pentru a alege împreună cu persoana competentă cea mai bună metodă de contracepţie. În funcţie de cât de eficace sunt, dacă sunt folosite corect, acestea sunt clasificate astfel:
Cu precizie de 99 la sută
Aici intră implantul contraceptiv care se prezintă sub forma unei tije mici flexibile. Aceasta se plasează sub piele, în zona superioară a braţului, eliberând un progestativ asemănător cu progesteronul natural, şi ţine maximum trei ani. Steriletul este un dispozitiv intrauterin (DIU) confecţionat din plastic şi/sau metal, care este în forma literei T. Acesta se introduce în uter pentru a preveni sarcina. Poate fi păstrat între cinci şi zece ani.
Sterilizarea la femei este o altă metodă la care apelează femeile care consideră că nu mai vor copii. Acest procedeu se numeşte legarea trompelor şi este 99 la sută sigur. La bărbaţi, sterilizarea se numeşte vasectomie.
Pilulele contraceptive combinate trebuie luate la aceeaşi oră pentru o eficienţă de 99 la sută. Acestea reglează ciclul menstrual, însă nu se recomandă femeilor care fumează, celor cu migrene şi doamnelor trecute de 35 de ani, fiindcă estrogenul ar putea forma cheaguri de sânge.
Alte metode contraceptive
Pilulele contraceptive doar cu progestative pot fi luate şi de cele care fumează, deoarece nu conţin estrogen. Şi acestea se iau zilnic, la aceeaşi oră. Dacă se întâmplă să uiţi să iei o pastilă, mai mult de trei ore, este obligatoriu să foloseşti şi alte metode de contracepţie.
Inelul vaginal
Este făcut din plastic flexibil care eliberează atât estrogen, cât şi progestativ. El este introdus doar pentru o perioadă de trei săptămâni, apoi se scoate pentru o săptămână, pentru perioada menstruației. Nici acesta nu se recomandă pentru fumătoare, dar nici pentru cele cu cancer sau probleme legate de coagularea sângelui.
Diafragma
La fel ca steriletul, diafragma poate fi fixată numai de medic. Are forma unei cupole. Poziţionată exact la intrarea spre col, aceasta previne ca sperma să ajungă la ovul. La fiecare act sexual se foloseşte alături de spermicide. Nu trebuie folosită de către femeile cu SST (sindromul şocului toxic) şi nici de persoanele care au oscilaţii de greutate.
Dacă nu ştiai, există şi prezervativ pentru femei. Acesta este realizat din poliuretan şi are rolul de a proteja de bolile transmise pe cale sexuală. Se introduce foarte adânc în vagin, cu opt ore înainte de sex. Nu este la fel de eficace ca cel masculin. Se recomandă doar dacă ai un partener stabil.
Există şi plasturi contraceptivi care se aplică fie în zona umerilor, ori pe abdomen sau pe partea dorsală, şi ţin doar o săptămână. Nici ei nu trebuie folosiţi de către femeile cu probleme legate de coagularea sângelui.
Injecţiile contraceptive au o eficienţă de trei luni. Nu trebuie administrate celor care au sângerări vaginale anormale, precum nici femeilor care au suferit de cancer dependent de hormoni sau celor care au des migrene. De asemenea nici femeile care au probleme cu ficatul nu trebuie să folosească această metodă de contracepție.
Legat de contracepţia de urgenţă, există aşa-numita pilulă de a doua zi. Aceasta nu trebuie folosită de mai mult de unu-două ori pe an, deoarece cauzează dereglarea unor procese din organism. Pastila respectivă acţionează hormonal prin faptul că blochează ovulul fecundat de spermatozoid să se fixeze în uter. Aşadar, dacă ţi s-a spart prezervativul, poţi apela la ea, însă nu este o metodă de contracepţie de folosit pe termen lung. Pentru ca pilula de a doua zi să fie eficientă, până la luarea ei nu trebuie să treacă mai mult de 72 de ore de la actul sexual neprotejat.