Parvoviroza, între cele mai cunoscute şi periculoase boli virale

Parvoviroza, între cele mai cunoscute şi periculoase boli virale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile pentru sănătatea prietenilor necuvântători. Aşa cum am promis, vom continua tema începută săptămâna trecută în care arătam că virusurile reprezintă pericole de care trebuie să vă protejaţi animalele de companie. Iar una dintre cele mai cunoscute şi mai periculoase boli virale este parvoviroza. Cu sprijinul Anamariei Dandeş, coordonator "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia Animal Society, în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați, vă oferim informaţii preţioase de la dr. Silvia Tiolan, medic veterinar.

Simptomele parvovirozei

În parvoviroză, aceasta fiind o boală care afectează puii de câine, produsă de un virus foarte rezistent, simptomele sunt: apatie, letargie, vomă, diaree, deshidratare. Fiind o afecțiune caracterizată printr-o inflamație generalizată a tractului gastro-intestinal, simptomele pe acest segment sunt foarte grăitoare: animalul refuză apa, mâncarea, se usucă pe picioare în decursul a câteva ore, iar de cele mai multe ori fecalele sunt sangvinolente.

Odată ajuns la medic, animalul se izolează, se instituie urgent tratament pentru prevenirea deshidratării, prin administrarea de fluide intravenos, secondat de antibiotice, care să limiteze dezvoltarea infecţiilor bacteriene secundare. Boala este comună, extrem de contagioasă şi, din păcate, cu mortalitate ridicată.

Severitatea acestei boli variază de la individ la individ, în funcție de statusul anticorpilor maternali, stres sau alte afecţiuni. "Sunt cazuri de debut moderat al bolii, dar și de moarte subită. Prevenirea răspândirii bolii este vitală, întrucât virusul poate supraviețui în mediu luni de zile - se recomandă folosirea dezinfectanților de profil, eficienți pe virusuri, care să distrugă virusul din cuibul câinelui bolnav; trebuie igienizate temeinic cușca, patul, bolurile de mâncare, încăperea și tot spațiul animalului diagnosticat pozitiv", subliniază dr. Silvia Tiolan.

Experienţă

"Activez în cadrul adăpostului <Ajutați-l pe Lăbuș> Galați și, din păcate, m-am confruntat de multe ori cu această boală. Este imperios necesar să fie observați îndeaproape toți puii care nu au terminată schema de vaccinare. Aceasta nu poate debuta fără o deparazitare internă a puilor ca la carte - e un aspect hotărâtor în imunizarea cățeilor. Orice schimbare de stare - puii sunt în general plini de energie, jucăuși - modificare a apetitului, trebuie luată în serios și puii imediat izolați, programată o vizită la medicul veterinar și testarea acestora. Din experiența pe care o am, cu cât am început mai repede tratamentul, forma de parvoviroză a fost una mai ușoară, fără scaune sangvinolente sau vomă excesivă", ne-a explicat Anamaria Dandeş.

Citit 1719 ori Ultima modificare Vineri, 28 Ianuarie 2022 02:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.