Cât de periculoasă este panleucopenia pentru pisici

Cât de periculoasă este panleucopenia pentru pisici
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile pentru sănătatea prietenilor necuvântători. Rămânem tot în sfera bolilor virale periculoase şi vom vorbi despre panleucopenie, "o boală infecțioasă comună a pisicilor, produsă de virusul parvo", după cum explică dr. Livia Petre, medic veterinar gălățean.

Potrivit medicului veterinar, virusul atacă celulele mucoasei intestinale și distruge tractul gastrointestinal. Perioada de incubație este de două până la zece zile, căile de transmitere fiind secrețiile și excrețiile animalului infectat. Sunt afectați pisoii nevaccinați, tineri, care își pierd anticorpii materni începând cu vârsta de două - trei luni. Odată boala instalată, aceștia încep să vomite, au scaune moi, refuză hrana, se deshidratează, devin anorexici.

"Proprietarii trebuie să cunoască pericolul unui astfel de virus și să acționeze în sensul protejării pisicilor pe care le dețin. Virusul, care este eliminat de animalul purtător prin saliva, vomă și materie fecală, supraviețuiește timp îndelungat în mediu și este considerat a fi rezistent la dezinfectanții obișnuiți, dar și la căldură. Așadar, el poate fi adus de proprietar de afară, pe haine, pe încălțăminte, după ce acesta traversează o zonă în care e prezentă o pisică bolnavă.

Pisicile de casă, care nu au acces afară, nu sunt, astfel, "scutite" de a contacta boala. Datoria noastră, a celor ce se bucură de prezența unei pisici în cadrul familiei, este să îi asigurăm, pe lângă hrană, afecțiune și socializare, nevoile ce țin de starea de sănătate: schema de vaccinare inițială, cea anuală, și, după caz, asistență medicală specializată", spune Anamaria Dandeş, coordonator "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia Animal Society, în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați.

Vom continua subiectul şi săptămâna viitoare.

Citit 1373 ori Ultima modificare Joi, 17 Februarie 2022 20:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.