Cum vă protejaţi pisica de pericolul panleucopeniei feline

Cum vă protejaţi pisica de pericolul panleucopeniei feline
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile pentru sănătatea prietenilor necuvântători. Aşa cum am promis, continuăm discuţia despre panleucopenie, "o boală infecțioasă comună a pisicilor, produsă de virusul parvo", după cum explică dr. Livia Petre, medic veterinar gălățean.

Reamintim că virusul, care este eliminat de animalul purtător prin salivă, vomă și materie fecală, supraviețuiește timp îndelungat în mediu și este considerat a fi rezistent la dezinfectanții obișnuiți, dar și la căldură. Așadar, el poate fi adus de afară în casă, pe haine, pe încălțăminte, după ce o persoană traversează zona în care e prezentă o pisică bolnavă. Victimele lui sunt pisoii nevaccinați, tineri, care își pierd anticorpii materni începând cu vârsta de două - trei luni. Odată boala instalată, aceștia încep să vomite, au scaune moi, refuză hrana, se deshidratează, devin anorexici.

Bolile virale ale animalelor noastre de companie sunt dificil de tratat odată ce animalul este infectat, așadar este esențial controlul prevenirii infecțiilor, prin următoarele metode: protejarea prin vaccinare la vârsta potrivită, dezinfecția eficientă a mediului în care trăiesc animalele și prevenirea răspândirii infecției, în sensul izolării imediate a animalelor cu semne clinice de boală.

Ca și în cazul parvovirozei canine, severitatea bolii depinde de sistemul imunitar, statusul anticorpilor și alte afecțiuni ale animalului bolnav, mai spune dr. Petre: "Imediat ce se suspicionează această boală, pisica trebuie izolată și consultată de un medic veterinar. După stabilirea diagnosticului, tratamentul trebuie instituit de urgență, prin fluidoterapie (lupta cu deshidratarea), administrarea de antibiotice (întrucât infecțiile secundare bacteriene pot agrava boala), suport cu vitamine și antivomitive".

"Iar pentru pisicile comunitare, cele mai puțin norocoase și care nu se bucură de siguranța și căldura unui cămin, putem acționa în sensul identificării femelelor, prinderea și transportul acestora la cabinete veterinare, pentru sterilizare - iar aici adaug faptul că avem norocul ca în orașul nostru să se desfășoare, de ani de zile, numeroase campanii de sterilizare gratuită pentru animalele fără stăpân. Pe lângă adopție, sterilizarea reprezintă cea mai durabilă, umană și eficientă variantă a controlului populației canine și feline comunitare", spune Anamaria Dandeş, coordonator "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia Animal Society, în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați.

Citit 2231 ori Ultima modificare Vineri, 25 Februarie 2022 00:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.