Cine şi cum îi ajută pe refugiaţii care au animale de companie

Cine şi cum îi ajută pe refugiaţii care au animale de companie
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi pentru cei care încearcă să-i ajute pe ucrainenii refugiaţi din calea războiului şi care şi-au adus cu ei animalele de companie. N-au avut inimă să le lase în urmă, dar, din păcate, nu toţi pot pleca mai departe, acolo unde îşi doresc să ajungă, cu micile patrupede. Iată de ce, cu sprijinul Anamariei Dandeş, coordonator "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia Animal Society, în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați, vom aborda problema situației animalelor cu și fără stăpân din Ucraina, în contextul actual.

Localnici din zonele de conflict și nu numai, proprietari și protectori de animale de companie, sunt, de aproape o lună, într-o situație limită. Îngroziți de războiul declanșat, temându-se pentru propria viață, dar, în același timp, condiționați de numărul de animale deținute sau aflate în grijă. "Unde mă duc?", "Cum pot călători împreună cu câinele sau pisica mea?", "Unde mă vor primi cu atâtea animale?", "Cum vor supraviețui cele pe care nu le pot lua?", sunt întrebările care îi macină la fel de mult ca grija pentru cei dragi, lăsaţi în urmă. "Tuturor celor care au astfel de griji și temeri le transmitem că nu sunt singuri. La Galați, Asociația de protecția animalelor «Ajutați-l pe Lăbuș» și-a anunţat încă din primele zile disponibilitatea de a sprijini și interveni acolo unde este nevoie.

La ora la care scriem aceste rânduri, în partea modernizată a adăpostului asociației a fost amenajat un spațiu destinat special animalelor provenite din Ucraina, animale care nu au putut să își însoțească stăpânii mai departe, la destinațiile finale", spune Anamaria Dandeş.

Înainte de a-i judeca pe foştii stăpâni, ţineţi seama că lucrurile nu depind doar de ei. Motivele variază: oamenii nu dețin acte pentru animalele de companie, acestea nu au vaccinarea antirabică solicitată de unele state ale Uniunii Europene și e nevoie să stea în carantină 21 de zile, companiile aeriene cu care refugiații urmează să călătorească nu permit accesul animalelor în aeronave sau, de multe ori, "necunoscutul" spre care se îndreaptă în fugă nu le permite momentan să își facă planuri care să includă și animalele.

"Şapte pisici și un câine din Ucraina sunt cazate la adăpostul «Ajutați-l pe Labuș». Proprietarii s-au despărțit cu lacrimi în ochi de patrupezi, promițând că atunci când situația le va permite vor organiza transportul acestora și își vor reîntregi familiile. Am avut și două cazuri de animale preluate din centrele de cazare temporară a refugiaților: două pisicuțe pentru care ni s-a cerut ajutorul, de către administratorii respectivelor cămine, în ajutorul cărora am mers de urgență", am aflat de la Anamaria Dandeş.

Motănelul abandonat într-unul dintre centre a fost adoptat a doua zi de o gălăţeancă, în urma postării pe Facebook pe contul "Help Lăbuş".

"Îi îndemnăm pe toți cei care cunosc cazuri de refugiați din Ucraina aflați în impas din cauza animalelor pe care le dețin să apeleze cu încredere la asociațiile de profil, să ceară sprijinul pentru câinii sau pisicile, și ele victime, la rândul lor, ale războiului", transmite Anamaria Dandeş.

Citit 1824 ori Ultima modificare Vineri, 18 Martie 2022 01:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.