Viermi la inimă, din cauza ţânţarilor

Viermi la inimă, din cauza ţânţarilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Bun regăsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi care să vă ajute să vă îngrijiţi mai bine animalul de companie. Dacă săptămâna trecută am detaliat pericolul major pe care îl reprezintă căpuşele atât pentru animalele noastre de companie, cât şi pentru oameni, astăzi vă propunem un subiect la fel de îngrijorător: ţânţarii şi paraziţii transmişi de aceştia. Ne-au sprijinit cu informaţii medicul veterinar gălăţean Silvia Ţiolan şi Anamaria Dandeș, coordonator al grupului local "Oameni de bine, pentru oameni și animale".

Potrivit medicului veterinar Silvia Ţiolan, un parazit periculos care poate fi transmis de înţepătura ţânţarilor este Dirofilaria Immitis, parazit care provoacă boala denumită dirofilarioza, sau, popular, viermi la inimă.

În ultimii ani, boala se întâlneşte din ce în ce mai des, mare parte din cauza schimbărilor climatice, a lipsei metodelor de prevenţie - aplicarea de soluţii care să ne protejeze animalul de paraziţi sau administrarea, pe cale orală, de produse care asigură prevenirea infectării. Adăugăm aici şi o particularitate geografică, Galaţiul fiind situat pe malul Dunării, cu lacul Brateş la câţiva kilometri - zone ideale pentru cele mai comune specii de ţânţari, care prefera condiţiile de umiditate.

"Îi îndemnăm pe proprietarii de câini să urmeze cu stricteţe recomandările medicilor veterinari cu privire la deparazitările externe ale animalelor. Mai ales în perioada aprilie - octombrie, se administrează tratament profilactic. Testaţi-vă câinii măcar o dată pe an, evitând astfel agravarea unei afecţiuni cu care nu este deloc de glumă. Paraziţii se manifestă <mut> o perioadă, iar dacă sunt descoperiţi târziu, viaţa câinilor poate fi într-un foarte mare pericol", spune Anamaria Dandeş.

Potrivit medicului veterinar, simptomele unui câine infectat cu Dirofilaria Immitis sunt: oboseală la efort, poftă de mâncare scăzută, tuse. În cazurile de boală avansată, pe lângă tulburările pulmonare, avem simptome precum insuficienţa cardiacă decompensată, acumularea de lichid în abdomen, hematuria - prezenţa sângelui în urină, anemie puternică, edeme ale membrelor.

"Dirofilarioza nu este o boală fără tratament: avem foarte multe cazuri de câini vindecaţi, dar tratamentul, pe lângă faptul că este costisitor, este de lungă durată şi suprasolicită celelalte organe. Pe lângă substanţele care au rolul de a ucide viermii situaţi în cord sau în plămâni, se administrează medicamente care tratează insuficienţa de organ, întăritoare şi suplimente de susţinere a ficatului şi a rinichilor", spune dr. Silvia Ţiolan.

A preveni este mai uşor decât a trata, atrage atenţia Anamaria Dandeş: "Trataţi-vă animalul de companie ca pe un membru al familiei. Nu ignoraţi şi nu amânaţi nevoile acestuia, informaţi-vă corect, discutaţi deschis cu medicul veterinar şi alegeţi împreună cele mai eficiente metode de protecţie".

Citit 2236 ori Ultima modificare Joi, 05 Mai 2022 13:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.