Principalele probleme sexuale ale bărbaților și cum pot fi ele tratate

Principalele probleme sexuale ale bărbaților și cum pot fi ele tratate
Deși problemele sexuale nu pot fi prevenite, este esențial să vă ocupați de cauzele profunde care le provoacă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

O problemă sexuală sau o disfuncție sexuală se referă la o problemă care apare în timpul oricărei faze a ciclului răspunsului sexual. Ciclul răspunsului sexual are patru faze: excitare, platou, orgasm și rezoluție. Chiar dacă cercetările sugerează că disfuncțiile sexuale sunt comune (43 la sută dintre femei și 31 la sută dintre bărbați au raportat un anumit grad de dificultate), subiectul este, în general, evitat. Cele mai multe cazuri de disfuncție sexuală sunt tratabile, de aceea este important că pacientul să își împărtășească preocupările cu partenerul și cu medicul specialist, scrie platforma WebMd, citată de Medilife.ro.

Pentru început, trebuie înțeles care sunt cauzele problemelor sexuale masculine. Disfuncția sexuală la bărbați apare ca urmare a unei probleme fizice sau psihologice. Cauzele fizice: multe afecțiuni fizice și/sau medicale pot cauza probleme sexuale. Aceste afecțiuni includ diabetul zaharat, afecțiunile de inimă și cele vasculare, tulburările neurologice, dezechilibrele hormonale și bolile cronice, precum insuficiența renală sau hepatică, alcoolismul și abuzul de droguri. În plus, efectele secundare ale unor medicamente, inclusiv ale celor antidepresive, pot afecta dorința și funcția sexuală.

Cauzele psihologice: acestea includ stresul la locul de muncă, anxietatea și îngrijorarea cu privire la performanțele sexuale, probleme din relație, sentimentul de vinovăție și efectele unei traume sexuale trecute. Cele mai frecvente probleme sexuale la bărbați sunt tulburările de ejaculare, disfuncția erectilă și dorința sexuală inhibată.

Tulburările de ejaculare

Există mai mute tipuri de tulburări de ejaculare la bărbați. Ejacularea precoce se referă la ejacularea care a avut loc înainte sau imediat după penetrare. Ejacularea tardivă, pe de altă parte, are loc atunci când ejacularea are loc foarte greu. Ejacularea retrogradă apare atunci când sperma este forțată să intre în vezica urinară, nu prin uretră. În unele cazuri, ejacularea prematură și inhibată este cauzată de factori psihologici, inclusiv strictețea religioasă, care determină persoana în cauză să vadă actul sexual ca pe un păcat. De vină pot fi însă și evenimentele traumatice din trecut. Ejacularea precoce, cea mai comună formă de disfuncție sexuală la bărbați, este cauzată de nervozitatea bărbatului cu privire la cât de bine va performa în timpul actului sexual.

Ejacularea retrogradă este frecventă la bărbații cu diabet zaharat, care suferă de neuropatie diabetică (afectarea nervilor). Acest lucru este cauzat de problemele la nervii vezicii urinare. În alte cazuri, ejacularea retrogradă are loc după intervențiile chirurgicale la vezica urinară sau la prostată.

Ce este disfuncția erectilă

Disfuncția erectilă este definită ca incapacitatea de a menține o erecție. Cauzele disfuncției erectile includ bolile care afectează circulația sangvină (ateroscleroza), tulburările nervoase, factorii psihologici (stresul, depresia și anxietatea). Bolile cronice, anumite medicamente și boala Peyronie (țesut cicatricial la nivelul penisului) pot cauza disfuncția erectilă.

Dorința sexuală inhibată sau pierderea libidoului se referă la o scădere a interesului pentru activitatea sexuală. Scăderea libidoului este cauzată atât de factori fizici, cât și de factori psihologici, fiind asociată cu un nivel scăzut de testosteron. Problemele psihologice includ anxietatea și depresia, precum și dificultățile în relația de cuplu.

Diagnostic și tratament

Pentru diagnosticarea problemelor sexuale, medicul începe cu o analiză detaliată a simptomelor pacientului, urmată de un examen fizic. Specialistul poate cere și alte teste, pentru a exclude alte probleme medicale ce ar putea contribui la disfuncțiile sexuale. Multe cazuri de disfuncție sexuală pot fi ameliorate prin tratarea problemelor fizice sau psihologice care stau la baza lor.

Tratamentul medical: acesta implică un tratament pentru orice problema fizică ce ar putea contribui la disfuncția sexuală.

Medicamentele: acestea pot ajuta la îmbunătățirea funcției erectile la bărbați.

Hormonii: bărbații cu un nivel scăzut de testosteron pot beneficia de terapia de substituție de testosteron.

Terapie psihologică: ședințele cu un consilier calificat pot ajuta pacientul să își exprime sentimentele de anxietate, teamă, vinovăție care ar putea să aibă un impact asupra funcției sexuale.

Ajutor mecanic: dispozitivele de vid și implanturile peniene îi pot ajuta pe bărbații cu disfuncție erectilă.

Educație și comunicare: educația referitoare la sex și la comportamentele sexuale poate ajuta persoana în cauză să își depășească anxietatea cu privire la performanțele sexuale.

Succesul tratamentului pentru disfuncțiile sexuale depinde de cauza care stă la baza problemei. În cazul unei condiții fizice tratabile, perspectivele de vindecare sunt foarte bune.

Prevenire

Deși problemele sexuale nu pot fi prevenite, este esențial să vă ocupați de cauzele profunde ale disfuncției pentru a putea înțelege mai bine și a face față problemei atunci când ea apare. Există unele lucruri pe care le puteți face pentru a vă menține o funcție sexuală bună: urmați planul de tratament recomandat de doctor, limitați consumul de alcool, renunțați la fumat, faceți față și încercați să rezolvați problemele emoționale sau psihologice, precum stresul, depresia și anxietatea. Nu în ultimul rând, puneți accentul pe dialogul cu partenerul.

Citit 1604 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Decembrie 2022 16:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.