Pedepse mai aspre, în legea privind protecţia animalelor

Pedepse mai aspre, în legea privind protecţia animalelor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu informaţii la zi privind prietenii necuvântători. Anamaria Dandeș, coordonatorul grupului de acțiune locală "Oameni de bine, pentru oameni și animale", ne-a detaliat cele mai importante modificări recente ale Legii 205/2004 privind protecția animalelor. Publicate în Monitorul Oficial pe 16 mai 2022, completările și modificările legii mai sus menționate au intrat în vigoare pe data de 19 mai 2022.

Astfel, alineatul 1 al articolul 24, în noua sa formă, prevede că polițiștii din cadrul Poliției Române care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol, emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredințarea lui unei asociații sau fundații de protecția animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii.

Totodată, articolul 25 al Legii 205/2004 prevede:

(1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:

a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor;

b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare;

c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.

(2) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:

a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare;

b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;

c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

d) rănirea cu intenție a animalelor.

(3) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani:

a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;

b) schingiuirea animalelor;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) zoofilia.

Dacă până acum, la articolul 26 al legii, sancțiunile constau în amenzi de la 1.000 lei la 3.000 de lei, noul text vine cu modificare deosebit de semnificativă: contravențiile prevăzute se sancționează cu amendă de la 3.000 de lei la 12.000 de lei.

Totodată, articolul 27 se modifică, după cum urmează: "în cazul săvârșirii de două ori a faptelor prevăzute la art. 25 alin. (1) lit. a) și b) de către proprietarul animalelor, pe lângă sancțiunile aplicate, se aplică și măsura confiscării animalelor. După caz, toate animalele vor fi cazate în adăposturi care funcționează pe lângă consiliile locale, în vederea adopției sau a valorificării, în condițiile legii".

Citit 1789 ori Ultima modificare Vineri, 27 Mai 2022 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.