Cum sunt educaţi stăpânii să cureţe după căţei

Cum sunt educaţi stăpânii să cureţe după căţei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Bun-găsit, dragi iubitori de animale! Astăzi vom încerca să vă fim de folos cu informaţii utile! Aşa cum aţi putut afla din rubrica noastră, în Galaţi sunt în curs de distribuire 5.000 de pliante care detaliază obligațiile proprietarilor de câini, precum și amenzile ce vor fi aplicate pentru nerespectarea acestora, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 339/2021. Iar una dintre obligaţiile ignorate, din păcate, de stăpâni este aceea de a curăţa după animalele de companie. Ei bine, în cadrul Grupului local de acțiune comunitară "Oameni de bine, pentru oameni și animale", s-a făcut o analiză a modului în care diferite autorități locale au ales să rezolve această situaţie.

"După cum știți, în Galați, proprietarii de animale trebuie să dețină, în timpul plimbării, punga PVC, în vederea colectării dejecțiilor produse de câine. Conform HCL 339/2021, nerespectarea acestei reguli reprezintă contravenție și se amendează cu sume între 300 şi 1.000 de lei", a reamintit Anamaria Dandeș, coordonator al grupului "Oameni de bine, pentru oameni și animale".

În Capitală, plafonul amenzii este mai redus. Astfel, în conformitate cu HCGMB 120/2010 privind aprobarea normelor de salubrizare și igienizare ale municipiului București, cei care nu strâng după câinii lor sunt pasibili de o amendă între 200 şi 500 de lei. La Iași, amenda este de la 260 la 500 de lei, iar în orașul vecin, Brăila, minimul de amendă este de 50 de lei, iar maximul de 200 de lei.

În Franța, în orașul Bergerac, autoritățile locale au stabilit recent o amendă de până la 750 de euro pentru proprietarii de câini care nu strâng după animalele lor, în spațiile publice. Orașul este un obiectiv turistic cunoscut în sud-vestul Franței, drept pentru care curățenia acestuia este un aspect pe care autoritățile îl doresc respectat și menținut. "Trebuie precizat că, în majoritatea țărilor europene, pungile destinate strângerii dejecțiilor produse de câini sunt distribuite către populație gratuit, iar în Bergerac ești pasibil de o amendă de 38 de euro dacă nu deții, în momentul plimbării câinelui, cel puțin două pungi/ recipiente de colectare", spune Anamaria Dandeş.

"Anul trecut, din Israel, a venit o veste de domeniul SF. Spun asta deoarece noi încă ne luptăm să-i determinăm pe proprietarii de câini să meargă cu aceștia la veterinar pentru vaccinare și microcipare, în condițiile în care există cadru legislativ de aproximativ 20 de ani. Cum aleg unele state să abordeze problema? Prin crearea unei baze de date cu mostre ADN ale câinilor cu proprietar! Astfel, proprietarii de câini din Tel Aviv urmează să fie obligați să furnizeze mostrele atunci când își reînnoiesc permisele anuale pentru câini sau când vor să îi înregistreze. În cazul în care pe stradă vor fi semnalate excremente de câine, inspectorii vor preleva probe și le vor compara cu cele existente în baza de date!", ne-a dezvăluit coordonatoarea grupului de acţiune comunitară.

Revenind la Galaţi, "avem încredere în impactul pe care activitățile noastre îl vor avea asupra comunității locale. Suntem în plin proces de distribuire a flyerelor și întâlnim proprietari de câini care ne semnalează ba că nu sunt suficiente coșuri de gunoi, ba că nu au știut că nici în spațiul verde nu este permis, iar unii salută inițiativa și ne arată că sunt dotați cu cele necesare. Suntem conștienți că <educarea> proprietarilor de animale se va face în timp, dar este datoria noastră să impulsionăm acest aspect, pentru a ajuta la creionarea unui alt peisaj urban, mai curat și mai prietenos cu animalele", mai spune Anamaria Dandeş.

Citit 2305 ori Ultima modificare Joi, 02 Iunie 2022 16:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.