Avantajele și riscurile îmbăierii cățeilor

Avantajele și riscurile îmbăierii cățeilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Așa cum am promis săptămâna trecută, vom încerca și astăzi să vă fim de folos cu sfaturi utile privind îngrijirea prietenilor necuvântători cu blăniţă. Ne-a sprijinit cu informații Anamaria Dandeș, coordonator al grupului local "Oameni de bine pentru oameni și animale", cu o bogată experiență de „mamă” pentru căței și pisici. Subiectul abordat - baia cățeilor și tunsul animalelor de companie.

De cele mai multe ori, indiferent de voință, momentul în care trebuie să facem baie câinelui vine cu mari bătăi de cap: agitație, apă peste tot, stropi și pe tavan, astfel încât, la finalul băii, stăpânul e mai ud decât cățelul. Din aceste motive sunt recomandate saloanele de profil, baia urmând a se transforma într-un obicei, ritual plăcut, așteptat cu nerăbdare atât de proprietar, cât și de câine. În prezent, pe piață există numeroase saloane de grooming (servicii de toaletare a animalelor de companie), care oferă o gamă variată de servicii atent adaptată nevoilor patrupezilor și cerințelor stăpânilor acestora. Prețurile variază, în funcție de dimensiunea animalului, tipul de blană, starea acesteia, dar și de temperamentul patrupedului nostru.

Ce ne oferă o baie? Pe lângă îndepărtarea reziduurilor, a mizeriei prinse în blană și a mirosului neplăcut, ajutăm la căderea părului în timpul năpârlirii. Năpârlirea, adică înlocuirea firelor de par moarte cu unele tinere, este un proces care are loc în mod normal de două ori pe an, toamna și primăvara. Pentru unele animale care trăiesc doar în interior, având parte de condiții și temperaturi constante indiferent de perioada anului, năpârlirea are loc continuu.

"Discutați cu specialistul de grooming. Băile prea dese, repetate, nu sunt o soluție pentru rezolvarea problemelor mai sus expuse, ci pot face chiar mai mult rău, uscând blana. Pentru mulți dintre câinii noștri, e suficient periajul constant, băile fiind recomandate destul de rar", subliniază Anamaria Dandeș.

Tunderea blănii câinelui sau pisicii e o metodă de a scăpa de părul nedorit din casă, de pe haine, dar acest procedeu trebuie ales cu atenție, adaptat la condițiile de trai ale animalului. Dacă un animal trăiește afară, tunsul blănii, urmat de expunerea la temperaturi extreme, poate fi fatal. Blana are rolul unei bariere de protecție - apără pielea animalului de diverse elemente, reglează temperatura corpului, protejează de insolație, degerături, hipotermie sau arsuri solare. Sunt aspecte extrem de importante, deloc de neglijat. Trebuie să precizăm faptul că o blană sănătoasă nu se menține doar prin periere și toaletare ca la carte. Luciul și sănătate acesteia sunt posibile numai cu o alimentație adecvată, cu echilibru adecvat al grăsimilor și al altor nutrienți.

Îngrijirea blănii este deosebit de importanta pentru câinii și pisicile cu blana lungă, gradul de izolație termică crescând odată cu grosimea.

Citit 3062 ori Ultima modificare Joi, 30 Iunie 2022 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.