Cum puteţi extrage o căpuşă de pe câine sau pisică

Cum puteţi extrage o căpuşă de pe câine sau pisică
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu informaţii privind creşterea şi îngrijirea prietenilor necuvântători. Credem că stăpânii începători ar avea multe de învăţat din experienţa practică pe care o pot împărtăşi proprietarii de câini şi de pisici. Un astfel de stăpân iubitor şi experimentat este Antonia Verenca, membră a grupului de acțiune comunitară "Oameni de bine, pentru oameni și animale", care ne-a explicat de ce trebuie să acordăm, în sezonul cald, o atenţie sporită necuvântătoarelor din viaţa noastră.

Temperaturile ridicate sunt prielnice răspândirii paraziților precum puricii și căpușele. Iar acest fapt creşte riscurile ca animalul de companie să ia astfel de paraziți din mediul exterior. Ne vom ocupa astăzi de partea mai spinoasă (sau, mai bine zis, înfiptă) a duoului amenințător atât pentru câini cât şi pentru pisici, şi anume căpușele.

"Tuturor ne fac bine plimbările la ceas de seară prin zonele verzi ale orașului, alături de patrupedele noastre, mai ales când știm câtă nevoie au ele de răcoare în perioadele caniculare. Însă tot zonele cu vegetație densă sunt cele care pot adăposti căpușe. Cea mai importantă regulă pentru a ne feri de acest parazit este, după cum orice deținător de necuvântătoare probabil a ghicit deja, să fim la zi cu deparazitarea animalului, atât cea internă, cât mai ales cea externă. Cu toate acestea, există situații când, chiar dacă animalul este deparazitat corespunzător, să găsim o căpușă pe corpul animalului", spune Antonia Verenca.

Iată câteva sfaturi utile în cazul în care ne confruntăm cu o astfel de situație:

- vom avea nevoie de o pensetă, de preferat una care să nu aibă vârful foarte ascuțit;

- îndepărtând cu degetele, pe cât posibil, părul din zona afectată, vom încerca să apucăm căpușa de pe pielea animalului, poziționând penseta cât mai aproape de piele;

- vom extrage căpușa cu o mișcare fermă, în sus, dar fără să smulgem, altfel riscăm să rupem corpul parazitului, iar capul acestuia să rămână în pielea animalului;

- pentru cei care nu au experiență cu penseta normală este bine de știut că în magazinele de specialitate există anumite pensete "cârlig" care fac extracția căpușelor mai sigură și mai ușoară. Un alt aspect important este momentul găsirii căpușei.

În mod ideal, căpuşa trebuie extrasă la mai puțin de 12 ore de la atașarea pe animalul-gazdă pentru a evita ca parazitul să regurgiteze sânge infectat, transmițând astfel eventuale boli parazitare sau virale. Cu alte cuvinte, cu cât îndepărtăm mai repede căpușa de pe pielea animalului, cu atât diminuăm riscurile ca parazitul să transmită animalului boli precum Babesioza, Anaplasmoza, Lyme, etc.

De aceea, după plimbările căţelului prin zone cu vegetație densă sau după ce pisica şi-a petrecut toată ziua prin curtea casei și împrejurimi, se recomandă verificarea blăniței patrupedelor. Căpușele tind să se așeze mai ales în zonele în care pielea este mai subțire, cum ar fi urechile, gâtul, axilă, dar nu sunt excluse nici zonele cu pielea mai groasă.

Citit 3081 ori Ultima modificare Vineri, 05 August 2022 02:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.