De ce au femeile atenție distributivă?

De ce au femeile atenție distributivă?
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Vă povesteam într-un episod trecut despre atenția-lunetă a bărbatului; azi vă voi spune despre capacitatea femeilor de a fi atente în mai multe direcții deodată.

Au trecut vreo 10-12.000 de ani de când oamenii au descoperit domesticirea și creșterea animalelor, la care au adăugat o altă mare cucerire: agricultura. Familiile de vânători-culegători, numărând până atunci nu mai mult de 20 de membri nomazi, s-au sedentarizat pe un teren pe care au început să construiască locuințe. Îmbunătățirea hranei a dus la creșterea numărului de progenituri.

De unde, până atunci, bărbații și femeile jucau roluri aproape egale la vânătoare și cules, bărbații s-au ocupat mai mult cu agricultura și creșterea animalelor, iar femeile cu gospodăria.

Locul femeii era în mijlocul bordeiului în care locuia familia. Pe laturi se aflau patul comun, cuptorul, ulcelele de gătit, raftul cu unelte casnice. Pe pat se aflau copiii mici, iar cei mari prin fața casei. În cuptor ardea focul, peste care se pregătea mâncarea. Bărbatul era plecat la vânătoare ori la muncile câmpului.

Cu o mână, femeia amesteca în oală, cu alta dădea să sugă ăluia mic, cu un picior mătura, cu celălalt îi mai snopea pe plozii obraznici. Simultan, era atentă la întoarcerea bărbatului acasă, dar mai și sporovăia cu vecina. 

Așa se face că, de milenii, bărbatul poate face o singură treabă odată, dar femeia își poate împărți atenția la mai multe activități simultan.

Citit 8169 ori Ultima modificare Miercuri, 17 August 2022 11:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.