Ne-am pierdut câinele, cum procedăm să-l regăsim cât mai repede?

Ne-am pierdut câinele, cum procedăm să-l regăsim cât mai repede?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bun-găsit, dragi iubitori de animale! Și astăzi vom încerca să vă fim de folos! Cu sprijinul Anamariei Dandeș, coordonator al grupului local "Oameni de bine, pentru oameni și animale", vă propunem astăzi un subiect pe cât de important, pe atât de traumatizant și de nedorit: ne-am pierdut câinele, cum procedăm să-l regăsim?

"Acest scenariu reprezintă un alt motiv pentru care recomandăm respectarea legii în privința obligativității microcipării și înregistrării câinilor de către proprietari. Aplicarea microcipului nu este dureroasă! Presupune o vizită la veterinar, iar operațiunea în sine durează sub 15 secunde. Datele microcipului, împreună cu datele de identificare ale stăpânului (nume, adresă, email, număr telefon) sunt introduse de către medicul veterinar în Registrul Electronic al Câinilor cu Stăpân din România (RECS). Acest site, proprietate a Colegiului Medicilor Veterinari, este oficial recunoscut în România.

Datele sunt vizibile pentru orice medic veterinar, astfel încât nu este obligatoriu să mergeți la același medic unde ați microcipat inițial câinele, atunci când faceți vaccinarea antirabică anuală (obligatorie și ea prin lege), lucru care se completează obligatoriu în RECS", subliniază Anamaria Dandeș.

Așadar, se întâmplă ceea ce credem că nu ni se poate întâmpla, și ne pierdem cățelul. Metodele de a eficientiza căutarea și de a grăbi găsirea sunt următoarele:

- verificarea zonelor unde obișnuiți să mergeți la plimbare cu acesta, deci pe care câinele le considera familiare;

- anunțarea/ postarea unui anunț referitor la pierderea patrupedului pe rețelele de socializare, text clar, cu date privind semnalmentele, locația, ora incidentului, număr de telefon de contact și o fotografie clară cu animalul pierdut. Recomandăm, pentru Galați, pagini precum Help Lăbuș, care are peste 60.000 de urmăritori şi automat o vizibilitate excepțională.

- tipărirea de anunțuri, afișe, pe care să le distribuiți în cartier, în zonele frecventate, asigurând astfel informarea celor ce nu au acces (sau au unul redus) la rețelele de socializare, precum copiii și bătrânii.

- înștiințarea medicului veterinar despre pierderea câinelui, operarea acestei observații în RECS. Astfel, în eventualitatea în care câinele dvs. este găsit de către o altă persoană, citirea microcipului și verificarea informațiilor din sistemul electronic să ateste faptul că acesta este declarat pierdut de către stăpân.

- au fost și cazuri în care ajutorul a venit din partea taximetriștilor, care au reperat diverși câini pierduți și au oferit informații care au dus la recuperarea acestora de către stăpâni.

"Este foarte important de menționat faptul că microcipul nu reprezintă un sistem de localizare tip GPS. Auzim, deseori, aceasta idee, care dă așteptări false stăpânilor de animale. Cipul ajută doar la identificarea câinelui, nu și la localizarea acestuia. Pentru asigurarea acestui aspect, exista pe site-urile de profil oferte de zgărzi cu GPS încorporat. Întrucât preţurile nu sunt accesibile tuturor și datorită faptului că milităm continuu pentru responsabilizarea stăpânilor de animale, sfaturile noastre sunt: niciodată fără zgardă și lesă la plimbare, mergeți la veterinar și microcipați câinele, vaccinaţi-l anual și sterilizaţi-l la vârsta potrivită! Se înregistrează foarte multe cazuri de câini pierduți nesterilizați - în perioadele de călduri, aceștia acționează instinctiv, ignoră glasul stăpânilor, se smucesc violent din lesă și pot dispărea într-o clipă!", atrage atenția Anamaria Dandeș.

Și cel mai important mesaj pentru stăpân: "Fii responsabil, fii cine crede câinele tău că ești!"

Citit 1621 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Septembrie 2022 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.