Cum puteți salva de la moarte puii despărțiți de mamă și abandonați

Cum puteți salva de la moarte puii despărțiți de mamă și abandonați
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Bun-găsit, dragi iubitori de animale! Și astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi și informații. Pentru că apelurile privind preluarea și salvarea puilor despărțiți de mamă și abandonați sunt la ordinea zilei, vom încerca să vă arătăm cum trebuie să procedați când găsiți un astfel de suflet neajutorat. Informațiile ne-au fost oferite de Anamaria Dandeș, coordonator al grupului local "Oameni de bine, pentru oameni și animale".

Cu toate că abandonul este aspru pedepsit printr-o lege recentă (nr. 138/2022), amenzile nefiind deloc neglijabile - între 3.000 și 12.000 lei - există cetățeni care aleg să nu își sterilizeze animalele deținute și să abandoneze puii sugari proveniți de la acestea. Un mare procent dintre puii despărțiți de mamă și abandonați fie pe domeniul public, la porțile altor oameni, pe câmp, în pădure, la container, nu sunt găsiți/ semnalați la timp și, din păcate, sfârșesc murind în chinuri. Temperaturile extreme reprezintă un real pericol: dacă este prea cald afară, muștele se așază pe puii de câine sau pisică, iar în câteva ore apar viermii care atacă tegumentele acestora; vremea rece, pe de altă parte, accelerează scăderea temperaturii corpului puilor, câteva ore fiind de-ajuns pentru a sucomba.

Așadar, găsim pui de câine sau pisică. Cum procedăm?

În primul rând, ne înarmăm cu răbdare și curaj. Primul pas este să căutăm o femelă (din aceeași specie) cu lactație: sunăm la adăposturi, poate există mame preluate recent, cu care să se încerce o "compatibilitate", prin suplimentarea numărului de sugari pe care să îi alăpteze, dacă starea de sănătate le permite și dacă laptele este suficient.

Sunăm și la cabinete veterinare: există șansa ca medicii să aibă în grijă sau în baza de date femele recent fătate, cu lactație, cărora nu le-au supraviețuit puii și pentru care "adopția" unor pui străini poate însemna viață. Folosim rețelele sociale în același scop, solicităm preluare sau sugestii.

Se subînțelege că, în tot acest timp, puii găsiți trebuie preluați, spălați cu atenție, curățați, încălziți în caz de nevoie (se pot folosi sticle de apă caldă care să le ofere atât confortul termic cât și senzația că se află lângă corpul mamei).

Când toate cele menționate mai sus sunt fără rezultat, nu ne rămâne decât să ducem la capăt rolul de salvator; sugarii au nevoie de lapte la fiecare 3-4 ore. Recomandările sunt ca laptele să fie anume pentru specia din care fac parte, ideal formula cu colostru. Laptele special furnizează substanțele nutritive necesare pentru dezvoltarea puilor de câine sau pisică, îmbunătățind dezvoltarea cerebrală și vizuală.

Cum îi hrăniți, vă explicăm în rubrica viitoare.

Citit 2854 ori Ultima modificare Joi, 13 Octombrie 2022 20:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.