Ştevia, o valoroasă plantă medicinală de sezon

Ştevia, o valoroasă plantă medicinală de sezon
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ştevia este o legumă extrem de versatilă, dar şi o valoroasă plantă medicinală. Adesea subevaluată, ştevia este, de fapt, o sursă importantă de vitamine şi minerale, având mai mulţi nutrienţi decât spanacul, varza şi salata, care sunt considerate a fi unele dintre cele mai sănătoase legume cu frunze verzi. Ştevia este bogată în vitamine (А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е, К), minerale, săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier), proteine şi carbohidraţi sănătoşi. În acelaşi timp, nu are grăsimi, iar toate acestea îi permit să fie uşor de digerat şi absorbit, fiind recomandată în tratarea diferitelor afecţiuni. Mai mult, este folosită în dietele vegane şi vegetariene ca înlocuitor al cărnii.

Ştevia este cunoscută din cele mai vechi timpuri, fiind folosită de soldaţii romani pentru a-şi potoli setea în timpul expediţiilor şi misiunilor militare. Horatius a susţinut că ştevia este un laxativ foarte bun, în timp ce Virgil a menţionat că este o plantă pe care fiecare ţăran trebuie să o aibă în grădina lui. În perioada medievală, ştevia a început să fie folosită treptat şi în supe şi sosuri pentru carne, peşte şi fructe de mare la mesele rafinate ale aristocraţiei europene.

Ştevia are un gust specific legumelor cu frunze verzi, uşor amar. Cu toate acestea, dacă este lăsată să se maturizeze, ştevia devine din ce în ce mai amară. Mai mult, cu cât frunzele sunt mai bătrâne, cu atât sunt mai mari şi mai puţin fragede. De obicei, cu cât frunzele sunt mai închise la culoare, cu atât planta este mai matură şi mai amară. Ştevia este un diuretic puternic, fiind ideală pentru o cură de detoxifiere deoarece favorizează eliminarea toxinelor. Pe de altă parte, ţineţi minte: un regim de detoxifiere nu este acelaşi lucru cu o cură de slăbire şi nu înseamnă să vă limitaţi alegerile alimentare la sucuri de fructe, verdeţuri sau să vă goliţi buzunarele pentru a cumpăra alimente exotice. Cea mai bună dietă de detoxifiere este atunci când creşteţi aportul de fructe şi legume proaspete, colorate, de preferinţă cultivate local şi organic, reducând în acelaşi timp aportul de alimente foarte procesate, suc, alcool, dulciuri şi bomboane

Citit 5231 ori Ultima modificare Duminică, 09 Aprilie 2023 09:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.