Lăsați-o mai ușurel cu lumina albastră!

Lăsați-o mai ușurel cu lumina albastră!
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Odată cu utilizarea tot mai mare a dispozitivelor electronice, suntem expuși la mai multă lumină albastră decât oricând. Și acesta este un risc pentru sănătate, deoarece poate deteriora diferite părți ale corpului, cum ar fi pielea sau ochii.

Diverse studii evidențiază efecte dăunătoare asupra sănătății nu numai la nivel fizic prin deteriorarea pielii noastre și provocând oboseală oculară, dar poate afecta și la nivel psihologic, provocând tulburări de somn, dureri de cap și oboseală. Creșterea utilizării dispozitivelor electronice în ultimii ani a sporit expunerea oamenilor la lumina albastră. Gradul acestei radiații depinde de dispozitiv și de tipul de ecran, iar ecranele LED emit multă lumină albastră, informează 20minutos.es.

Lumina albastră emisă de ecrane poate provoca oboseală oculară, cunoscută și sub numele de astenopie. Acest lucru este îngrijorător, mai ales din cauza numărului de ore petrecute în fața ecranului. Printre efectele nocive, explică Manuel Díaz Llopis, profesor de oftalmologie la Universitatea din Valencia, se numără „posibila apariție a astenopiei acomodative (ale cărei simptome principale sunt mâncărimea și înroșirea ochilor, dar și cefalee) sau progresia miopiei la copii produsă din cauza lipsei de lumină naturală”.

Pentru a reduce impactul luminii albastre asupra vederii, experții recomandă să luați măsuri precum reducerea luminozității ecranului, luarea unor pauze regulate și limitarea expunerii la ecran înainte de culcare. În plus, există lentile pentru a diminua efectele negative ale luminii albastre.

Citit 1580 ori Ultima modificare Vineri, 11 August 2023 21:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.