Eficiența lămpilor germicide UVC în sterilizarea suprafețelor

Eficiența lămpilor germicide UVC în sterilizarea suprafețelor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Obiectele și suprafețele folosite intens, de un număr mare de persoane, pot fi o sursă de contaminare microbiologică și de răspândire a germenilor periculoși pentru sănătatea oamenilor. Sterilizarea termică nu poate fi utilizată pe toate categoriile de obiecte și suprafețe, iar substanțele dezinfectante au limitele lor, întrucât au un grad ridicat de toxicitate. O soluție eficientă și sigură, non toxică, ușor de implementat și întreținut se dovedește utilizarea lămpilor germicide UVC în sterilizarea suprafețelor. În aplicații industriale sau rezidențiale, dispozitivele cu lumină ultravioletă elimină până la 99,99 % din bacteriile, virusurile sau mucegaiurile, chiar și pe cele rezistente la clor, care se pot dezvolta pe suprafețe și care sunt responsabile pentru multe dintre bolile infecțioase care se răspândesc prin contactul cu obiectele contaminate.

Înțelegerea conceptelor de bază ale luminii UV

Lumina ultravioletă este o radiație electromagnetică cu unde scurte, a doua ca intensitate după razele X. Radiația UV are capacitatea de a iradia instant orice suprafața asupra căreia acționează. Microorganismele din raza de acțiune a luminii UV sunt eliminate și inactivate în proporție de până la 99, 99 %, prin destructurarea lanțurilor ADN și ARN, ceea ce face ca  germeni  periculoși să devină inactivi și incapabili de a se reproduce.

Sterilizatoarele UV pentru dezinfecția apei, aerului și suprafețelor utilizează lămpi UVC, adaptate ca intensitate, putere germicidă sau lungime de undă pentru necesitățile de dezinfecție în aplicații variate.

Aplicații ale sterilizării suprafețelor cu UVC

Pentru dezinfectarea suprafețelor este necesară iradierea directă a acestora, iar soluțiile de sterilizare UV sunt concepute special pentru anumite domenii de activitate sau utilizări specifice. În industria alimentară, este importantă atât calitatea aerului și evitarea contaminării microbiologice a acestuia, de care pot fi afectate și produsele. Există soluții care acoperă simultan nevoile de dezinfecție pentru aer și suprafețe și există sterilizatoare care se folosesc pentru a purifica eficient și rapid suprafețele din zonele de depozitare, de prelucrare, de ambalare.

În bucătării de restaurante și hoteluri nevoile de dezinfecție a suprafețelor includ obiectele folosite, vesela, spațiile de gătit, de răcire și depozitare, precum și hotele instalate pentru a absorbi mirosurile și aburul degajat la pregătirea mâncărurilor. Soluțiile de dezinfecție se pot concretiza în cabinete în care se introduc obiecte, dispozitive fixe sau echipamente mobile, care elimină rapid germenii de pe suprafețele expuse acțiunii luminii UV.

În domeniul sanitar, dezinfecția ustensilelor, a meselor de operație și a echipamentelor folosite pentru investigații și intervenții este esențială, iar soluțiile de dezinfecție UV dedicate au puterea germicidă și intensitatea adaptată în funcție de gradul de periculozitate al mediului.

Spectra Professional UV Solutions oferă o varietate de soluții de dezinfecție a suprafețelor: https://www.spectra.ro/sterilizatoare-uv-suprafete/ .

Recomandarea de la SPECTRA UV Professional UV Solutions

Pentru acoperirea nevoilor variate de dezinfecție, Spectra UV Professional UV Solutions recomandă sterilizatorul UVpro WDS pentru dezinfecție aer și suprafețe, produs de Nuvonic, un sistem de iradiere directă, deosebit de util în industria alimentară, în școli, grădinițe, spitale, cabinete medicale, vestiare, săli de operație, săli de fitness, HoReCa.

Este un dispozitiv puternic, carte realizează o dezinfecție rapidă, în doar câteva minute, cu ajutorul lămpii UV germicide și al reflectorului care amplifică acțiunea razelor ultraviolete. Se folosește în absența personalului, însă designul lămpii permite rotirea reflectorului către tavan sau perete, pentru utilizarea în siguranță chiar și atunci când camera este ocupată.

Principalul beneficiu al sterilizatorului UVpro WDS este obținerea de suprafețe sterilizate și aer curat, fără antiseptice scumpe și fără ore de muncă petrecute curățând și igienizând. Atât personalul care activează în unitățile respective de producție sau servicii, cât și consumatorii sau beneficiarii acestora sunt protejați astfel de pericolul germenilor.

Concluzii

Utilizarea lămpilor germicide UVC în sterilizarea suprafețelor este o soluție sigură, non-toxică și eficientă pentru combaterea contaminării microbiologice într-o varietate de domenii, de la industria alimentară la sectorul sanitar și gospodării. Cu ajutorul sterilizatoarelor UV se obțin suprafețe curate și igienizate într-un timp scurt, astfel încât contactul cu acestea sau cu produsele prelucrate pe suprafețe să nu constituie un pericol de îmbolnăvire pentru personal sau clienți, iar activitatea să îndeplinească normele sanitare și standardele de siguranță pentru sănătatea populației.

(P)

Citit 2432 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Octombrie 2023 10:50