Ușurel cu cartofii prăjiți, că intrați în depresie!

Ușurel cu cartofii prăjiți, că intrați în depresie!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O echipă de cercetare din Hangzhou, China, a descoperit că un consum frecvent de alimente prăjite, în special de cartofi prăjiți, este asociat cu un risc cu 12 la sută mai mare de anxietate și cu 7 la sută mai mare de depresie. Legătura a fost mai pronunțată în rândul bărbaților tineri și al consumatorilor mai tineri.

Alimentele prăjite sunt factori de risc cunoscuți pentru obezitate, hipertensiune arterială și alte efecte asupra sănătății. Aceste rezultate "deschid o cale în reducerea consumului de alimente prăjite pentru sănătatea mintală", potrivit lucrării publicate luni în jurnalul PNAS, notează CNN.

Cu toate acestea, experții care studiază nutriția au spus că rezultatele sunt preliminare și nu este neapărat clar dacă alimentele prăjite au cauzat probleme de sănătate mintală. Studiul a evaluat 140.728 de persoane de peste 11 ani. După excluderea participanților diagnosticați cu depresie în primii doi ani, un total de 8.294 de cazuri de anxietate și 12.735 de cazuri de depresie au fost găsite la cei care au consumat mâncare prăjită, în timp ce cartofii prăjiți în mod specific au o creștere cu 2 la sută a riscului de depresie peste carne albă prăjită.

Studiul a constatat, de asemenea, că participanții care consumau mai mult de o porție de mâncare prăjită în mod regulat sunt bărbații tineri. "Componenta umană a acestui studiu poate indica exact ceea ce presupune: că un aport mai mare de alimente prăjite crește riscul de anxietate/depresie", a spus dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață, care nu a fost implicat în studiu.

"Cu toate acestea, calea cauzală ar putea merge la fel de ușor în direcția inversă: persoanele cu anxietate/depresie apelează la "mâncare confortabilă" cu o frecvență din ce în ce mai mare pentru o oarecare ușurare", a adăugat Katz, fondatorul True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicați medicinei stilului de viață. Cei cu simptome de anxietate și depresie ar putea apela la alimente reconfortante ca modalitate de automedicație, a spus el.

Citit 1015 ori Ultima modificare Vineri, 11 August 2023 21:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.