Ce să NU îi faci niciodată pisicii tale. Școala iubitorilor de animale
Foto: Bogdan Farca - unsplash.com

Ce să NU îi faci niciodată pisicii tale. Școala iubitorilor de animale
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Data trecută am abordat lucrurile care nu trebuie făcute unui câine de companie, astăzi ne îndreptăm atenția asupra pisicilor, cu câteva sfaturi referitoare la lucruri care nu trebuie uitate atunci când avem o pisică sau mai multe.

NU sări peste deparazitarea internă și externă

Chiar dacă pisica ta trăiește în casă, tot nu trebuie renunțat la deparazitarea internă și externă făcută cu regularitate. Puricii și țânțarii pot cauza infecții cu diferiți viermi, periculoși pentru pisici. Puricii pot fi aduși în casă chiar de stăpân, iar țânțarii știm cu toții cât de ușor ajung înăuntru, deci prevenirea ciupiturii este cea mai sigură variantă. Pot fi folosite multe produse, la sfatul medicului veterinar, în funcție de vârsta, greutatea și alte atribute ale pisicii.

NU lăsa pisica afară nesupravegheată

Pisica ținută în casă poate reacționa foarte diferit când este scoasă afară. Nu presupune că nu se va îndepărta și că știe să se întoarcă. Ea poate fi extrem de curioasă, confuză sau speriată și ar putea să ajungă în locuri periculoase: pe acoperiș sau în copaci, în trafic sau nas în nas cu un câine agresiv. O puteți scoate la plimbare cu ham și lesă.

NU lăsa geamurile deschise și neasigurate cu o plasă rezistentă

Ferestrele trebuie asigurate cu plase rezistente. Pisicile sunt vânători înnăscuți, iar o pasăre, un fluture ori o altă insectă zburând pe lângă geam vor determina un salt periculos. Căzăturile de la etaj pun în pericol viața pisicii, de aceea trebuie să te asiguri că geamurile casei tale au plase care nu pot fi împinse sau ridicate cu ușurință.

NU uita de vizitele regulate la veterinar

La pisici, problemele de sănătate nu se manifestă întotdeauna foarte evident. Chiar dacă pisica pare sănătoasă, un control medical periodic, la câteva luni, este obligatoriu. Examinarea poate identifica din timp problemele de sănătate, tratamentul fiind astfel mai ușor.

NU conduce cu pisica în brațe

Majoritatea pisicilor urăsc să călătorească în cușca de transport, dar să lași pisica liberă în mașina aflată în mișcare nu este o idee bună. Pisicile se sperie rapid, iar reacțiile lor sunt greu de controlat, mai ales dacă șoferul este singur în mașină cu animalul.

NU împinge pisica de pe dulapuri

Obiceiul felinelor de a se cățăra pe dulapuri nu este agreabil. Totuși, pisica nu trebuie împinsă sau aruncată de pe dulap, asta putând provoca răni fizice, dar și afecțiuni psihice.

NU neglija igiena dentară

Placa bacteriană produce inflamații și infecții. De aceea, igiena orală a pisicii este importantă pentru prevenirea problemelor medicale.

Citit 12703 ori Ultima modificare Luni, 27 Noiembrie 2023 20:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.