Joggingul de dimineață, sursă de energie fizică și psihică

Joggingul de dimineață, sursă de energie fizică și psihică
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Aceia dintre noi cărora le place să facă jogging știu că experiența aceasta este una care nu doar că ne face bine fizic, ci și psihic, care ne încarcă de energie, mai ales când alergăm dimineața foarte devreme, potrivit doc.ro.

Dacă faci jogging dimineața devreme, această activitate fizică are un impact pozitiv asupra sănătății. Pe lângă beneficiile normale ale mișcării, o activitate cardio făcută dimineața foarte devreme scade tensiunea articulară a persoanei care aleargă și sporește activitatea creierului, arată unele cercetări. Aceste rezultate nu se încheie odată cu terminarea sesiunii de jogging: beneficiile alergării se văd și pe parcursul zilei. Alte cercetări recente, efectuate pe animale, arată că alergarea de dimineață crește rezistența organismului.

Este foarte ușor să renunțăm la anumite activități fizice, mai ales când suntem obosiți, după o zi lungă de muncă, în care ultimul lucru pe care dorim să îl facem este să mergem la sala de fitness. Însă, prin faptul că optezi pentru o sesiune de jogging dimineața devreme, poți să bifezi căsuța dedicată activităților fizice pentru acea zi. Asta înseamnă că seara vei fi liber să te relaxezi, alături de familia ta sau de alte persoane dragi.

Prin simplul fapt că ai alergat de dimineață, ai învățat, treptat, să îți iei angajamentul și să te dedici unei activități fizice care îți face plăcere. Iar dacă nu îți face plăcere să faci mișcare (pentru că sunt destui oameni care, cel puțin până să se apuce de vreun sport, spun că nu au deloc tragere de inimă), gândește-te așa: dacă faci jogging dimineața, ai scăpat de grija mișcării și poți să stai liniștit pentru restul zilei!

Atunci când ne place să alergăm și ne-am stabilit o sesiune de jogging dimineața, foarte devreme, când în oraș și în parc este extrem de liniște, specialiștii spun că în acest mod putem amâna toate presiunile și toate grijile din acea zi și ne putem concentra pe o singură sarcină: aceea de a alerga fără ca atenția noastră să fie atrasă de alți factori. În acest mod, putem reduce stresul.

De obicei, diminețile de vară și cele de primăvară au condițiile meteorologice perfecte pentru a face jogging cât mai devreme. Pentru că temperaturile sunt mai scăzute, sesiunile de jogging de dimineață sunt mai confortabile, îți dau energie și, în plus, nu necesită aplicarea unei loțiuni sau creme cu factor de protecție solară.

Beneficiile alergării merg și spre starea psihică îmbunătățită. Atunci când facem orice fel de exercițiu fizic, organismul nostru va secreta niște hormoni care ne fac să ne simțim mai bine, numiți endorfine. Aceste endorfine pot crea stări de adevărată euforie. Nu doar că endorfinele pe care corpul le produce ne fac să ne dorim să alergăm în mod regulat, însă în același timp ne dau o stare pozitivă de-a lungul zilei, ne fac să ne simțim plini de energie și privim cu alți ochi spre lucrurile pe care le avem de făcut.

Un alt beneficiu al faptului că faci jogging dimineața devreme este acela că îți va crește expunerea la lumina naturală. Studiile au arătat că, dacă petreci timp afară înainte de a merge la birou ori la școală, expunerea la lumina naturală a soarelui poate ajuta la reglarea ritmului circadian, lucru care te ajută să adormi cu mai multă ușurință seara.

Citit 1430 ori Ultima modificare Marți, 07 Mai 2024 12:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.