După ce, în cel mai recent articol din această rubrică, ne-am referit la responsabilitățile stăpânilor de câini, astăzi adăugăm câteva informaţii pentru stăpânii de pisici
În niciunul dintre cazuri, animalul de companie nu trebuie să primească doar hrană şi afecţiune, există şi alte reguli care trebuie respectate.
În ceea ce-i priveşte pe stăpânii de pisici, aceştia evită uneori anumite responsabilităţi în ceea ce priveşte animalele lor, motivând că acestea nu părăsesc domiciliul şi, prin urmare, nu trebuie, de exemplu, vaccinate. În realitate, nu e deloc aşa, fiindcă inclusiv noi, venind, fără voie, în contact cu animale bolnave le putem îmbolnăvi şi pe cele de acasă.
Împotriva căror boli trebuie vaccinate pisicile
Medicul veterinar este cel mai în măsură să recomande cea mai potrivită schemă de vaccinare pentru stilul de viață al pisoiului tău.
Vaccinurile de bază sunt recomandate pentru toți pisoii și toate pisicile, indiferent de stilul lor de viață, în timp ce vaccinurile neesențiale (sau care nu sunt de bază) vor fi recomandate în funcție de riscul de expunere la o anumită boală sau un anumit virus. Pisicile trebuie vaccinate împotriva următoarelor boli:
* Gripa felină: cauzată de diverși agenți patogeni, inclusiv virusul herpetic felin (fHV) și calicivirusul felin (FCV). Gripa felină afectează ochii, gura și căile respiratorii.
* Virusul panleucopeniei feline (FPV): o infecție virală adesea fatală care provoacă diaree și vărsături.
* Virusul leucemiei feline (FeLV): acesta suprimă sistemul imunitar, pisica infectată devenind foarte vulnerabilă la alte boli.
Vârsta ideală pentru prima vaccinare a pisoiului este de opt săptămâni (sau între șapte și nouă săptămâni), cu o a doua injecție trei până la cinci săptămâni mai târziu. Aceasta va fi pentru vaccinurile de bază. Asigură-te că primești o dovadă privind prima vaccinare de la crescător sau adăpost și pune-o la dispoziția medicului tău veterinar. După prima injecţie, cea de la opt săptămâni, ar trebui administrată o injecție de rapel împotriva gripei feline, panleucopeniei feline și leucemiei feline între 12 și 16 săptămâni.
La un an, medicul veterinar ar trebui să îi administreze pisicii și injecțiile de rapel anuale pentru aceleași virusuri. Vaccinul împotriva rabiei este necesar în funcţie de stilul de viață al pisoiului. De exemplu, dacă dorești să călătorești cu pisoiul în UE, vaccinul antirabic este obligatoriu.
Microciparea
Microciparea animalelor de companie reprezintă o procedură prin care un mic dispozitiv electronic este implantat sub piele, de obicei în zona dintre omoplați. Acest microcip conține un cod unic de identificare, care poate fi citit cu ajutorul unui scanner special. Microciparea este obligatorie pentru câini, dar nu și în cazul pisicilor, deşi este o cerință pentru emiterea unui pașaport și pentru ca animalele să poată călători în alte țări.
Deparazitarea şi igiena
Deparazitarea este un aspect crucial în îngrijirea animalelor de companie și are o importanță majoră pentru sănătatea lor. Paraziții pot cauza afecțiuni grave și pot afecta atât animalele, cât și oamenii. Prin efectuarea regulată a deparazitării, proprietarii de animale pot preveni infestarea cu paraziți interni (viermi intestinali) și externi (purici, căpușe). În general, deparazitarea internă presupune administrarea de medicamente orale, iar cea externă poate avea loc tot prin medicamente sau prin aplicarea locală de picături, folosirea de șampoane şi soluții antiparazitare sau purtarea unei zgărzi speciale.
Igiena personală a animalului include o serie de activități esențiale pentru menținerea sănătății și confortului acestuia. Perierea părului ajută la îndepărtarea firelor de păr moarte și previne formarea nodurilor. Curățarea urechilor este necesară pentru prevenirea infecțiilor și acumulării de ceară. Tăierea unghiilor este importantă pentru a preveni creșterea lor excesivă și a limita eventualele distrugeri pe care pisica le pot face.
Este important să menținem un mediu curat și igienic unde stă animalul, pentru a preveni infestarea cu paraziți și răspândirea bolilor. De asemenea, vasele în care îi oferim mâncare și apă trebuie curăţate periodic.