Indiferent cum petrecem Paştele, masa de sărbători e nelipsită pentru toată lumea. Şi, dacă noi stăm la masă, nici animele de companie nu sunt departe. Ce facem şi ce nu facem, astfel încât să petrecem sărbătorile în linişte şi fără drumuri la veterinar? În cele ce urmează, câteva sfaturi.
Printre pericolele care trebuie evitate se află resturile de mâncare de la masa ta, ciocolata şi dulciurile, inclusiv pasca, dar şi florile şi, atenţie, geamurile lăsate deschise (un pericol major pentru pisici, care sunt tentate să sară după păsările pe care le văd trecând în zbor).
Ciocolata şi dulciurile
Dacă sunteţi mai tineri, de Paște primeaţi în primul rând ciocolată și cât mai multe dulciuri, ouă de ciocolată cu surprize, iepuraşi de ciocolată sau de marţipan etc. Inclusiv vânătoarea de ouă, o practică mai nouă prin casele românilor, este un motiv pentru animale să găsească şi ele ce nu trebuie. Dacă aveţi câine şi sau pisică, asiguraţi-vă că nu pun primii gheara sau botul pe ciocolată.
Ciocolata ar trebui ținută mereu la distanță de câini, într-un sertar sau dulap închis, în niciun caz pe masă, la vedere. Ciocolata este toxică din cauza unei substanțe numită teobromină. Cu cât ciocolata are un procent mai mare de cacao, cu atât este mai dăunătoare.
Pasca
Tradiționala și nelipsita pască de la masa de Paște poate fi extrem de toxică pentru animale, mai ales dacă are și stafide. Strugurii și stafidele pot cauza insuficiență renală. Nu există o doză toxică exactă, nu toate animalele reacționează la fel, dar nu vrei să îți asumi acest risc. Păstrează pasca pentru tine și nu o împărți cu patrupezii. Nici măcar o bucățică mică.
Florile
Dacă vrei să îți înveselești casa cu crini sau lalele, trebuie să știi că intoxicațiile cu plante, mai ales la pisici, pot fi extrem de grave și cu o evoluție fulgerătoare. Hipersalivația, voma, vocalizările, midriaza sau spasmele musculare sunt doar câteva dintre semnele care pot apărea în cazul intoxicațiilor cu plante.
Intoxicațiile cu plante la pisici sunt destul de frecvente, mai ales în preajma sărbătorilor și, din păcate, prognosticul este aproape întotdeauna rezervat spre grav. Șansele de supraviețuire depind foarte mult de cantitatea ingerată și de momentul în care pisica ajunge la veterinar.
Aveţi grijă unde puneţi florile și, dacă plecaţi de acasă, nu le lăsaţi în aceeași cameră cu pisicile sau câinii.
Resturile de la masă
Nu îi faci niciun bine câinelui sau pisicii dacă îi dai să mănânce puțin drob sau friptură de miel, un colț de pâine sau o bucățică de salam. Va fi fericit pe moment, dar va cere din nou şi, în scurt timp, va începe să vomite, să aibă scaune diareice și să aibă sensibilitate abdominală crescută!
Dacă bănuiești că pisica sau câinele tău au ingerat ceva toxic sau nu se simt bine, identifică cea mai apropiată clinică non stop și mergi cu ei la medic. În orice problemă medicală, cu cât se administrează mai repede un tratament corect, cu atât sunt şanse mai mari de vindecare.