După ani de așteptare, cartierele Barboşi şi Fileşti vor avea apă curentă şi canalizare

După ani de așteptare, cartierele Barboşi şi Fileşti vor avea apă curentă şi canalizare
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

După mulţi ani de aşteptare şi deziluzie, generate de promisiunile neonorate ale politicienilor, gălăţenii care locuiesc în cartierele Barboşi şi Fileşti vor beneficia, în sfârşit, de reţea de canalizare şi apă potabilă. Proiectul vizează şi alte zone ale oraşului, cu reţele extrem de vechi şi fără sistem de canalizare.

Investiţia depăşeşte 32 de milioane de euro şi face parte dintr-un proiect de extindere a infrastructurii de apă şi canalizare în judeţul Galaţi, în valoare de 180 de milioane de euro, care va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 şi derulat începând de anul viitor. Contractul de finanţare a fost semnat, ieri, la Galaţi, în prezenţa ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, la întâlnire participând reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, ai Autorităţii de Management pentru POIM, ai Apă Canal, Consiliului Judeţean, primăriilor din judeţ, municipiului Galaţi şi ai Prefecturii. „Vorbim despre o investiţie de amploare, care vizează cel puţin 22 de unităţi administrativ-teritoriale şi care înseamnă condiţii mai bune de trai, dezvoltare economică, investiţii în judeţ şi bineînţeles locuri de muncă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea.

Cartierele-sat, cu sută la sută apă şi canalizare

După finalizarea proiectului, cartierele Barboşi şi Fileşti vor fi integral conectate la reţeaua de apă potabilă şi canalizare, promit autorităţile. „Sunt aşteptate aceste investiţii de către oameni de extrem de multă vreme. De prea mult timp doar se vorbeşte, se promite şi nu se face nimic. Iată că a venit şi vremea să mai punem şi osul la treabă. Din cele 180 de milioane de euro vor fi investite aproximativ 32,2 milioane de euro în municipiul Galaţi. Am cerut o informaţie înainte de a lua cuvântul, am vrut să spun că devenim municipiul cu sută la sută sistem de canalizare şi apă potabilă, dar mi s-a atras atenţia că este 99,99 la sută. Rămâne 0,01 la sută în sarcina municipalităţii, să meargă mai departe cu mici investiţii pe anumite zone, lucru pe care, cu siguranţă, îl vom face. La finalizarea acestui proiect, municipiul Galaţi va fi unul dintre puţinele municipii din ţară care vor fi sută la sută canalizate. Evident că, după aceste investiţii, urmează şi lucrările de asfaltare”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

De asemenea, proiectul prevede pentru municipiul Galaţi astfel de investiţii şi în alte zone unde reţelele sunt foarte vechi şi vor fi înlocuite ori introduse pentru prima dată.

Galaţiul, oferit drept exemplu

În completare, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a ţinut să precizeze că „în urma implementării proiectului semnat astăzi, practic judeţul Galaţi, din punct de vedere al alimentării cu apă în sistem centralizat, devine unul la cheie. Adică, pe urban va fi conectat în proporţie de sută la sută la sistemul centralizat cu apă, iar în ceea ce priveşte zona rurală, în urma implementării proiectului va fi la 89 la sută. Diferenţa de 11 la sută va fi asigurată din investiţii complementare. În 2023, în condiţiile implementării cu succes a proiectului, sută la sută judeţul Galaţi va fi racordat la sistemul centralizat de apă – şi este un exemplu din acest punct de vedere”, a afirmat ministrul.

Cele 22 de unităţi administrativ-teritoriale care vor beneficia de proiectul de 180 de milioane de euro sunt municipiile Galaţi şi Tecuci, Şendreni, Braniştea, Independenţa, Piscu, Tudor Vladimirescu, Fundeni, Smârdan, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Lieşti, Iveşti, Umbrăreşti, Barcea, Drăgăneşti, Cosmeşti, Movileni, Bereşti, Bereşti Meria şi Cosmeşti.

În cadrul proiectului vor fi realizate cinci foraje, trei staţii de tratare, două staţii de epurare, 249 de km de reţea nouă sau reabilitată de distribuţie apă potabilă şi aducţiuni de apă, 535 de km de reţea nouă sau reabilitată de canalizare şi conducte de refulare ape uzate, staţii de clorare, staţii de pompare şi de repompare şi vor fi achiziţionate echipamente specifice pentru buna desfăşurare a serviciului de apă şi canalizare.

Citit 3497 ori Ultima modificare Vineri, 22 Decembrie 2017 01:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.