Cursurile Lamaze - „Grădiniţa” pentru mămici şi tătici

Cursurile Lamaze - „Grădiniţa” pentru mămici şi tătici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Nu se naşte un copil, ci o familie!” * „Dacă vrei să simţi dureri, ai dureri, dacă vrei să simţi contracţii, ai contracţii” * „Contracţiile te ajută să ai bebeluşul mai repede în braţe” *

Naşterea: frică, dureri sfâşietoare, senzaţia că nimeni nu te ajută… Nu ţi-ar plăcea să treci prin aşa ceva, dar îţi doreşti din toată inima un copil. Ai văzut, în filmele americane, viitoarele mămici alături de parteneri învăţând la cursurile Lamaze cum să se relaxeze, să respire, să facă anumite mişcări pentru ca naşterea să fie uşoară.

Şi în Galaţi există un Centru de Pregătire pentru Naştere unde o MĂMICĂ extraordinară, Liliana Tudose, este educator prenatal certificat Lamaze Internaţional. Matei, primul bebeluş absolvent Lamaze din Galaţi, are deja un anişor. “Promoţia” Lamaze numără până acum 24 de bebeluşi frumoşi, sănătoşi şi deştepţi.

Ce înseamnă Lamaze?

Lamaze a fost definită ca o metodă de naştere alternativă la folosirea medicamentelor. Tehnicile Lamaze se bazează pe noile studii.

„Lamaze este pregătirea mamei pentru naştere: în principal de pregătirea psihicului, pregătirea teoretică pentru că ea dă siguranţă, poziţii care uşurează travaliul, durerile şi naşterea, respiraţie şi exerciţii de relaxare. Eu personalizez cursurile. Leg o relaţie deosebită cu fiecare graviduţă”, ne-a explicat Liliana Tudose.

Naşterea, primul sacrificiu

Primul sfat pe care îl dă mamelor la curs? „Încerc să le arăt că naşterea e un proces natural, femeile nasc de când lumea şi că a naşte este primul sacrificiu pe care femeia îi face pentru pruncul ei. Nu vorbesc despre naştere naturală fără a vorbi şi despre alăptarea copilului. Încerc să le trezesc instinctul matern”.

„Le arăt că operaţia cezariană este cea care salvează vieţi, iar un bebeluş se naşte atunci când este pregătit: prin placentă, el transmite hormoni atunci când creieraşul lui e pregătit să funcţioneze în afara corpului mamei. Încerc să formez legătura tatălui cu bebeluşul, pentru că nu se naşte un copil, ci o familie!”, ne-a povestit Liliana.

Intim şi prietenos

Atmosfera din Centrul de Pregătire pentru Naştere situat în Micro 19 este caldă şi intimă. Mingile mari, covoraşele, papuceii pufoşi, dulăpioarele vernil cu roz şi cei doi bebeluşi de jucărie - fetiţă şi băiat - te duc cu gândul la o grădiniţă pentru părinţi. Aici mămicile şi taţii în devenire învaţă să facă exerciţii de relaxare, de conştientizare a trupului, a respiraţiei. Jocurile didactice antrenează atmosfera de grup.

Tăticii cască de plictiseală la cursurile despre naştere, mamă, durere, dar de îndată ce încep lecţiile despre bebeluş, sunt numai ochi şi urechi. Toţi tăticii absolvenţi Lamaze şi-au susţinut şi ajutat soţiile în travaliu şi apoi la îngrijirea bebeluşului.

Cât şi cum?

Cursurile Lamaze se pot face din trimestrul al II-lea de sarcină, dar de regulă încep în săptămânile 30-33 de sarcină. Se pot face şi cursuri de urgenţă.

„Dacă ştiu că graviduţa mai are o săptămână până naşte, pot să fac cursul şi în două zile. Costă 50 de lei şedinţa de două ore. Sunt şapte şedinţe, dar programul nu e bătut în cuie. Ţin legătura cu mamele pe messenger şi la telefon”.

„Majoritatea mamelor se tem de atmosfera de spital şi de cadrele medicale. Eu le spun: cadrele medicale au o atitudine nepotrivită doar când gravida nu cooperează, ţipă, nu conştientizează că a venit să nască”, spune Liliana.

Incizia perineului

La noi, epiziotomia - incizia la nivelul perineului pentru a lărgi vulva, înainte de expulzia fătului, a devenit aproape o rutină. „Studiile Lamaze au demonstrat că epiziotomia poate fi prevenită dacă gravida se manifestă liber, dacă ştie să respire, dacă nu împinge cu forţă, dacă este direcţionată de o moaşă cu calm, răbdare, dacă ştie să se relaxeze între contracţii”.

„O mamă ştie că dacă durerea nu mai este atât de intensă şi se relaxează, îi permite bebeluşului să mai coboare. Dacă vrei să simţi dureri, ai dureri, dacă vrei să simţi contracţii, ai contracţii. Iar contracţiile sunt cele care te ajută să ai bebeluşul în braţe”, ne-a spus Liliana.

Pentru că îşi doreşte ca mamele absolvente Lamaze să păstreze o amintire frumoasă a naşterii, vorbeşte cu ele şi le explică aspectele deranjante sau neplăcute ale naşterii.

Un singur lucru îşi doreşte Liliana Tudose să schimbe ceva în sistemul sanitar: taţii să aibă acces în maternităţi aşa cum se întâmplă în străinătate!

Promotor Lamaze în Galaţi

Certificatul Lamaze Internaţional îi permite Lilianei Tudose să fie educator prenatal oriunde în lume, inclusiv în America, dar ea este promotorul Lamaze în Galaţi. Cu pregătirea ei internaţională, dublată de optimism, de atitudinea prietenoasă, de experienţa celor trei naşteri prin care a trecut, şi de cei 15 ani în care a practicat profesia de asistent pediatru, la care se adaugă cunoştinţele de psihologie, facultate la care este studentă, Liliana le dă mămicilor un plus un plus de încredere.

Prima naştere a Lilianei a fost acum 16 ani. A fost urmărită de moaşă care i-a spus să stea acasă până când are contracţii la cinci minute. La cursurile Lamaze avea să descopere că, instinctiv, atunci a pus în practică anumite tehnici de ameliorare a durerii.

Cea de-a doua naştere la care travaliul i-a fost declanşat a perceput-o ca fiind una traumatizantă. A avut curajul să mai aducă pe lume un copil.

„Medicul cu care am născut, dna dr. Pop, mi-a oferit siguranţă, sprijin afectiv. Ştiam cât de dureroase pot fi contracţiile la un moment dat, dar ştiam că dacă îmi păstrez calmul, voi reuşi, ştiam care este drumul băieţelului meu în corpul meu şi vedeam doar cum el se va naşte, cum voi fi mămică din nou”, povesteşte Liliana Tudose pe blogul său.

În Olanda se poate - naştere acasă

Una dintre cursantele Centrului de Pregătire Lamaze din Galaţi va naşte acasă, în Olanda. Naşterea la domiciliu este prevăzută în legislaţie.

O  moaşă profesionistă o supraveghează pe toată perioada sarcinii, un medic de familie şi un pediatru vor veni în momentul naşterii. Casa este dotată cu o aparatură specială, cu bazin de naştere, iar o ambulanţă stă pe toată durata travaliului acolo. Ce frumos ar fi să fie la fel şi la noi!

Citit 4385 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.