Utilitatea cardului european de sănătate

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă vreţi să călătoriţi într-o ţară din spaţiul Uniunii Europene şi sunteţi asigurat în sistemul social de sănătate din România, aveţi dreptul să  primiţi un Card European de Asiguri Sociale de Sănătate (CEASS).

Doamna Crenguţa Postolache, care obţinuse respectivul card, ne-a întrebat dacă, în cazul unei eventuale îmbolnăviri în Italia, ţară pe care are intenţia să o viziteze,  va trebui să mai plătească servicii medicale.

Am luat legătura cu preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi farmacistul Olimpia Buzia, care ne-a oferit următoarele informaţii:

„Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate asigură serviciile medicale de urgenţă pe perioada şederii în spaţiul Uniunii Europene. Posesorului acestui card i se oferă toate serviciile medicale astfel încât să nu fie nevoie ca persoana să revină în ţară. Se poate trata orice boală dacă se consideră a fi necesar”.

Conform site-ul www.ceass.ro care oferă detalii referitoare la Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate, în anumite state membre U.E. prestaţiile medicale se plătesc de către pacient, care va face apoi o cerere către Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţine pentru rambursarea banilor.

Iar în cazul în care se apelează la serviciile unui medic privat, asiguratul va avea dreptul la o rambursare parţială a cheltuielilor.

Cardul CEASS poate fi folosit în următoarele state: Austria, Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia şi Marea Britanie, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Cardul permite posesorului accesul la serviciile medicale furnizate în sistemul public şi îi asigură acelaşi tratament ca unei persoane care locuieşte în ţara respectivă.

Citit 1228 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.