Sfaturi pentru părinţi ca să-şi distreze copiii

Sfaturi pentru părinţi ca să-şi distreze copiii
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Vremea rece, neprielnică ieşitului în parc, impune pentru părinţi şi cei mici să-şi petreacă mai mult timp în casă. Pentru a evita instalarea rutinei în faţa televizorului, a calculatorului sau, mai rău, pentru a preîntâmpina episoadele de plictiseală a celor mici, este bine ca părinţii să fie "înarmaţi" cu idei de jocuri şi distracţii.

La fel ca toate celalte lucruri, şi joaca este un lucru pe care copiii trebuie să îl înveţe, de cele mai multe ori de la părinţi. Mai cu seamă atunci când micuţii sunt nevoiţi să petreacă mai mult timp în interior, din cauza vremii sau a timpului scurt rămas după grădiniţă, şcoală sau alte activităţi. Aşa că dacă nu vreţi să fiţi în situaţia de a avea un copil sau mai mulţi plictisiţi ori scăpaţi în nesănătoasa rutină a privitului cu orele la televizor ori al "butonării" gadgeturilor, este bine să îi atrageţi în jocuri agreabile, distractive şi care îi ajută să-şi dezvolte diferite aptitudini. Iată câteva idei de jocuri care implică resurse minime, dar cu succes garantat asupra bunei dispoziţii.

- Vânătoarea de comori - Jocul se poate juca cu monede, nasturi sau orice alte obiecte mici şi identice. Ideal, este pentru cel puţin doi copii.

Cum se joacă? Ascunde într-o cameră obiectele, în locurile cele mai trăznite, după care invită copiii să le găsească. Stabileşte un timp alocat jocului, dă-le copiilor câte un pahar de plastic pentru a putea colecta obiectele şi cine găseşte cele mai multe câştigă!

- Telefonul fără fir - este unul dintre cele mai amuzante jocuri pentru copiii de 5 ani. Cu cât il joacă mai mulţi copii, cu atât jocul este mai distractiv.

Cum se joacă? Copiii stau în şir unul lângă celălalt şi primul îi şopteşte repede la ureche următorului copil un cuvânt, pe care nu are voie să îl repete. Acesta şopteşte în acelaşi mod mai departe cuvântul (sau ce a înţeles) următorului copil şi aşa mai departe. Ultimul jucător trebuie să spună cu voce tare ce cuvânt a înţeles.

- Ghiceşte numărul - Jocul poate fi jucat de către copiii care au învăţat să numere.

Cum se joacă? În funcţie de vârsta şi de numărul până la care copilul ştie să numere, stabiliţi un număr maxim. Primul jucător spune, spre exemplu, "Ma gândesc la un numar între 0 şi 10". Următorul încercă să ghicească numărul şi, dacă nu ghiceşte, primul îi dă indicii de genul "mai mare" sau "mai mic", până numărul este ghicit şi primul spune "ai ghicit!"

- Ghiceşte animalul - implică participarea a cel puţin doi copii.

Cum se joacă? Primul jucător se gândeşte la un animal, iar ceilalţi au la dispoziţie un număr de întrebări convenit în prealabil pentru a afla despre ce animal este vorba. Se pot da doar răspunsuri cu "DA" sau "NU". Exemple de întrebări: "Trăieşte în apă?", "Are aripi?", "Are ţepi?", "Are gâtul lung?".

- Ce se ascunde acolo? - Pentru a juca acest joc pentru copiii de cinci ani, alege câteva lucruri din casă (castronele, ceşcute, linguriţe, diverse jucărioare etc.) şi arată-i-le copilului. Alegeţi împreună trei-patru obiecte cu care vă veţi juca. Întinde-le apoi pe un covoraş sau pe o măsuţă.

Cum se joacă? Roagă-l pe copil să închidă ochii, în timp ce tu vei lua, rând, pe rând, câte unul dintre aceste obiecte şi le vei ascunde sub un şervet mare sau sub o faţă de masă. Întreabă-l ce obiect, din cele pe care le-a vazut anterior, lipseşte dintr-un şir. Este un joc simplu, dar care va contribui la dezvoltarea memoriei şi atenţiei.

- Te-am bătut! - Vei avea nevoie de două zaruri, pix şi hârtie pentru a ţine scorul. Pentru a face jocul mai complicat pentru vârste mai mari, se poate juca şi cu trei zaruri.

Cum se joacă? Fiecare jucător aruncă câte un zar şi cine îl dă pe cel mai mare începe jocul. Primul jucător aruncă ambele zaruri şi le aranjează în ordine, în aşa fel încât să formeze cel mai mare număr posibil. Exemplu: dacă aruncă un 2 şi un 6, va forma numărul 62. Se notează numărul şi urmează rândul următorului jucător. La finalul rundei, câştigă cel care a format numărul cel mai mare.

- Fazan este unul dintre cele mai cunoscute jocuri pentru copiii de 5 ani sau mai mari, la îndemână oriunde, întrucât nu presupune decât comunicare.

Cum se joacă? Se stabileşte o ordine a jucătorilor. Primul jucător spune alfabetul în gând şi se opreşte atunci cand următorul îi spune "STOP"! Jucătorul care a spus "STOP" spune un cuvânt cu litera la care celălalt jucător a ajuns în gând. Următorul jucător trebuie sa spuna alt cuvânt, care să înceapă cu litera respectivă. Cuvântul nu poate fi un nume propriu şi trebuie să fie format din cel puţin trei litere. Următorul jucător trebuie să spună un cuvânt care să înceapă cu ultimele două litere. Jucătorul care nu ştie să spună un cuvânt cu grupul de litere din cuvântul precedent, primeşte un "F", prima litera din cuvântul "FAZAN". Jocul reîncepe de la jucătorul care a greşit. Greşelile sunt taxate cu celelalte litere ale cuvântului "FAZAN", iar jucătorul care acumulează întregul cuvânt se numeşte "FAZAN" şi este exclus.

Citit 3221 ori Ultima modificare Luni, 14 Mai 2018 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.