Sute de gălăţeni s-au prins în HORA UNIRII, alături de autorităţi. Strada Domnească, îmbrăcată într-un TRICOLOR uriaş | FOTO
Foto: Marius Negri

Sute de gălăţeni s-au prins în HORA UNIRII, alături de autorităţi. Strada Domnească, îmbrăcată într-un TRICOLOR uriaş | FOTO
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Sute de gălăţeni au sărbătorit, alături de autorităţi, 159 de ani de la Unirea Principatelor Române şi s-au prins în horă la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de la Grădina Publică.

Înainte ca oficialităţile să dea startul ceremoniei închinate Micii Uniri, gălăţenii prezenţi la statuia lui Alexandru Ioan Cuza au avut parte de un moment emoţionant. Un tricolor uriaş, de 50 de metri, a fost purtat pe braţe pe strada Domnească, în apropierea statuii, de către mai mulţi tineri, membri ai platformei unioniste "Acţiunea 2012". Simbolul naţional, care a acoperit aproape toată strada, a fost desfăşurat pe întreaga durată a ceremoniei organizate de autorităţi.

„Este un simbol al unităţii românilor, începând cu anul 1859/1862, de când Principatele Unite şi-au schimbat numele în România. În amintirea faptelor măreţe pe care le-au întreprins paşoptiştii, aceşti părinţi ai neamului românesc şi ai statalităţii noastre, încercăm să readucem simbolul tricolor în memoria românilor prin desfăşurarea unui steag de 50 de metri, astfel încât să simţim româneşte şi de 24 ianuarie, la fel ca şi la celelalte evenimente patriotice care se desfăşoară în Anul Centenar", ne-a spus Laurenţiu Vasile, coordonatorul filialei gălăţene a platformei unioniste „Acţiunea 2012”.

Manifestările dedicate Micii Uniri au debutat cu întâmpinarea oficialităţilor, salutul Drapelului de luptă, intonarea Imnului de Stat al României, şi au continuat cu evocarea însemnătăţii zilei de 24 ianuarie, depuneri de flori la statuia lui Cuza şi un moment artistic, încheiat cu Hora Unirii.

Momente penibile oferite de politicieni

Gălăţenii care au ales să participe la ceremonia organizată de autorităţi au avut parte însă şi de câteva momente penibile, ba chiar groteşti, oferite de către unii dintre politicienii prezenţi la statuie, care au simţit, din nou, nevoia să epateze şi să-şi expună aşa-zisa forţă a organizaţiilor pe care le conduc. Câţiva „lideri” politici au simţit nevoia ca, atunci când i-au adus un omagiu lui Alexandru Ioan Cuza şi au depus flori la statuie, să fie urmaţi de o întreagă „armată” de partid. De altfel, nu este prima dată când unii dintre politicienii gălăţeni încearcă să transforme astfel de evenimente într-un soi de circ politic, prin desfăşurarea de forţe şi încordarea „muşchilor” de partid. Probabil inspirate de conducătorii care le-au invitat la ceremonie, câteva doamne au ales să-şi facă selfie la statuia lui Cuza chiar în timpul manifestărilor, minute bune.

Citit 4154 ori Ultima modificare Marți, 30 Ianuarie 2018 11:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.