Cinstirea Sfinţilor Trei Ierarhi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Cinstirea Sfinţilor Trei Ierarhi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Marţi, 30 ianuarie, în zi de mare sărbătoare, prilejuită de praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur, la Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi" s-au strâns un sobor numeros de preoţi şi mulţime de oameni, la hram.

În ajun, la Capela Seminarului Teologic "Sfântul Apostol Andrei" a fost săvârşită slujba Vecerniei cu Litie, de către Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa profesorilor şi a elevilor seminarului gălăţean.

A doua zi, ierarhul locului a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească la biserica cu hramul "Sfinţii Trei Ierarhi", din cartierul gălăţean Mazepa II, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa câtorva sute de credincioşi. La slujbă au participat şi elevi ai şcolilor din Galaţi, precum şi copiii de la Ansamblul "Mlădiţe dunărene" şi câştigătorii concursului de şah "Atleţi ai minţii, atleţi ai credinţei". Aceştia, împreună cu tinerii şi copiii participanţi la programele educaţionale parohiale, au susţinut un program dedicat Sfinţilor Trei Ierarhi. Voluntarii de la Asociaţiile "Tinerii şi Viitorul" din Galaţi şi "Tradiţia Militară" din Bucureşti au completat programul cultural-artistic, cu prezentări de costume şi însemne din Primul Război Mondial.

După Sfânta Liturghie, în cadrul programului parohial "O şansă pentru tinerii noştri!", Înalt Prea Sfinţitul Casian a binecuvântat şi a oferit unui număr de 10 elevi şi studenţi, cu rezultate remarcabile la învăţătură, premii în bani şi cărţi. La final, tinerii şi credincioşii prezenţi la hram au depus coroane şi jerbe de flori la Monumentul eroilor decedaţi în Primul Război Mondial, aflat în curtea bisericii gălăţene.

Parohia gălăţeană a încheiat sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi la capela studenţească din Campusul Universitar din Galaţi. Tema întâlnirii a fost "Educaţia între tradiţie şi modernism".

Parohia ocrotită de Sfinţii Trei Ierarhi este una dintre cele mai dinamice parohii gălăţene, implicată atât în programe educaţionale, cât şi în proiecte filantropice.

Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi" este situată în centrul oraşului, aproape de faleza Dunării şi este ctitorie a pescarilor săraci de odinioară, din această zonă a oraşului. Se numără printre cele mai vechi locaşuri de cult din oraş şi este al treilea înălţat pe acelaşi loc, în aproape un secol şi jumătate. Biserica a fost înnoită prin lucrări de consolidare, reparaţii şi înfrumuseţare în perioada 2004-2012 şi resfinţită de ÎPS Casian al Dunării de Jos şi ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului.

Citit 3504 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Ianuarie 2018 19:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.