Lucrările de înlocuire a instalaţiilor de apă şi canalizare din Ţiglina I dau de furcă conducătorilor auto, dar şi proprietarilor de la blocul D1. Pe această temă, am primit mai multe sesizări telefonice anonime - însă şi una asumată, a domnului Viorel Romaniţă - în care ni se solicită sprijinul.
De ce doar se cârpesc canalizările?
„În zona blocului nostru, cu mai bine de două luni în urmă, cei de la Apă Canal au demarat lucrări de schimbare a conductelor de apă potabilă, fapt binevenit, pentru că instalaţiile sunt vechi şi deteriorate, scrie domnul Romaniţă. Nu înţelegem însă de ce nu se schimbă şi conductele de canalizare, ci doar se cârpesc?”.
„Canalizarea în zona noastră este făcută din tuburi de beton cu diametrul de 500, care în prezent sunt colmatate şi sparte. Numai în anul 2009, canalizarea s-a înfundat de cel puţin opt ori, iar lucrătorii care au venit să remedieze defecţiunea au spart partea superioară a tubului şi astfel se deversează dejecţiile în subsol...”.
Semnatarul mai întreabă de ce nu se înlocuiesc şi tuburile de canalizare, precum şi cele de agent termic care sunt vizibil degradate?
Aceleaşi probleme ni le-a confirmat şi doamna Roxana Furtună, administrator la Asociaţia 276. „Nu ştim cum să facem ca să înceteze aceste probleme! Dejecţiile care ajung în subsolul blocului nu numai că produc un miros insuportabil, dar pot pune în pericol viaţa oamenilor...”
Fântâni arteziene de... subsol!
La faţa locului, am observat, inclusiv cu aparatul de fotografiat, că situaţia este grea. Străzi şi străduţe desfundate şi mai multe puncte de lucru. În interiorul punctelor de lucru sunt mai multe rânduri de conducte şi se vede că cele de apă potabilă nu sunt sparte şi arată foarte bine.
În schimb, la celelalte conducte, cele de agent termic şi cele de canalizare, din loc în loc, se profilau adevărate fântâni arteziene de... subsol! Fiind sparte, fireşte că apa care se infiltrează afectează blocul D1, despre care oamenii spun că a fost reabilitat după cutremurul din 1977.
Unul dintre proprietari, care şi-a pus gresie cu un an şi jumătate în urmă, din cauza tasărilor s-a trezit cu gresia dezlipită.
Însă situaţia gravă la D1 este canalizarea, aceeaşi canalizare care le provoacă neplăceri şi locatarilor de la blocul PS10B, ne spunea doamna Maria Stroia. „Au început lucrările şi nu se mai termină. În plus, miroase îngrozitor de la canalizare...”
Lucrările din fonduri ISPA - parţiale
Inginerul Niţă Podaru, director Tehnic-Producţie din cadrul SA „Apă Canal” Galaţi, ne-a spus că lucrările din amintita zonă sunt realizate din fonduri ISPA şi că, graţie acestui proiect, s-au făcut ceva progrese în Galaţi.
„În Ţiglina I se fac reparaţii capitale la conductele de apă rece, care au fost înlocuite, ne-a confirmat interlocutorul. Prin proiect însă nu au fost prevăzute - de către finanţatorul european - şi fonduri pentru înlocuirea conductelor de canalizare. Sunt bani doar pentru lucrări de întreţinere...”.
Mai direct, canalizările se cârpesc şi nu ne miră de ce tot Galaţiul miroase de ne mută nasul din loc, cum frumos spune românul. „Miros care, astă vară, a fost accentuat de dejecţiile de la o creşcătorie de porci de la Cotul Pisicii!, de peste Dunăre, dar şi de căldura excesivă şi lipsa ploilor”, spune domnul Podaru.
Sigur, toţi aceşti factori se întrepătrund, dar e clar că această cârpeală, cu ceva nou şi ceva vechi, nu face decât să întreţină o stare de fapt. Inginerul Niţă Podaru ne-a promis că va merge la blocul D1 şi ne va ţine la curent cu măsurile care se impun legate de canalizarea acestui bloc.
Cât despre câţi kilometri de conducte de apă rece şi canalizare are Galaţiul, câte conducte sunt reparate, câte cârpite şi câte au nevoie de fonduri, veţi afla într-una dintre ediţiile viitoare ale cotidianului „Viaţa liberă”.