Peste 100 de gălăţeni au fost prinşi muncind la negru

Peste 100 de gălăţeni au fost prinşi muncind la negru
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a desfăşurat, pe parcursul anului 2017, aproape 2.000 de controale privind munca fără forme legale. Cu această ocazie, inspectorii au descoperit 130 de persoane care lucrau „la negru”, amenzile date depăşind valoarea totală de 1.600.000 de lei.

Comparativ cu anul 2016, numărul gălăţenilor găsiţi la muncă fără forme legale în 2017 a scăzut radical. Astfel, dacă în urmă cu doi ani inspectorii de muncă depistaseră 652 de astfel de cazuri, numărul lor a scăzut la 130, anul trecut. În total, numărul de controale făcute în acest scop a fost similar în cei doi ani.

Deşi, anul trecut, ITM Galaţi a dat mai puţine amenzi faţă de 2016, valoarea totală a acestora a fost mai mare anul trecut. Astfel, dacă în 2016 sancţiunile contravenţionale aplicate de inspectorii gălăţeni de muncă au însumat 1.557.200 de lei, în 2017 cuantumul a fost de 1.645.800 de lei. „Menţionăm faptul că instituţia noastră a formulat sesizări penale în situaţia în care angajatorii au primit la muncă mai mult de cinci persoane, fără a încheia contract individual de muncă. În anul 2016 au fost formulate sesizări penale pentru un număr de şapte angajatori care foloseau un număr de 523 de persoane, iar, în 2017, a fost doar o sesizare în situaţia unui angajator care folosea 11 persoane fără forme legale de lucru. De la data apariţiei OUG nr. 53/2017 (vara anului trecut – n.r.), această faptă a fost dezincriminată ca infracţiune”, se arată într-un material întocmit de ITM Galaţi.

Din valoarea totală a amenzilor date anul trecut, de inspectorii gălăţeni de muncă, 87 la sută reprezintă sancţiuni pentru muncă fără forme legale.

Cum depui o plângere la ITM

Orice salariat care consideră că angajatorul nu a respectat prevederile contractului individual de muncă/ contractului colectiv de muncă, se poate adresa în scris către ITM Galaţi: de la intrare ia un formular pe care îşi scrie nemulţumirea, îl lasă la secretariat, primeşte un număr de înregistrare şi aşteaptă răspunsul acasă.

De asemenea, gălăţenii mai pot face petiţii şi online, la adresa comunicare

inspectiamuncii.ro, cu condiţia să-şi precizeze clar CNP-ul, dar şi numele şi adresa poştală a firmei pentru care fac reclamaţie.

Persoanele care nu vor să fie văzute de cei din jur pot pune sesizarea direct în cutia poştală „Reclamaţii către ITM”.

Unde sesizaţi încălcări ale legislaţiei muncii şi dialogului social

Gălăţenii care se confruntă cu încălcări ale legislaţiei muncii şi dialogului social pot sesiza Comitetul judeţean de monitorizare, constituit în luna decembrie, prin ordin al prefectului Dorin Otrocol, cu scopul urmăririi implementării ordonanţei „revoluţiei fiscale”, dar şi schimbările din domeniul dialogului social. „Comitetul judeţean de monitorizare s-a întrunit pe 22 februarie 2018 şi, în urma analizei, a rezultat că nu sunt înregistrate sesizări privind eventuale încălcări ale legislaţiei muncii şi dialogului social. În situaţia identificării unor cazuri de nerespectare a legislaţiei în acest domeniu, sesizările pot fi adresate Comitetului de monitorizare din cadrul Instituţiei Prefectului – judeţul Galaţi, la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Petrica Paţilea. Comitetul judeţean de monitorizare este condus de prefectul Galaţiului, Dorin Otrocol.

Citit 7751 ori Ultima modificare Luni, 26 Februarie 2018 11:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.