Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
1 comentariu

Ca urmare a atenţionării meteorologice Cod portocaliu de temperaturi foarte scăzute, valabil şi pentru judeţul nostru, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a demarat o serie de verificări, la angajatorii de pe raza judeţului, cu privire la măsurile aplicate de către aceştia, în perioadele cu temperaturi scăzute, pentru protecţia angajaţilor.

În sensul Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000, prin temperaturi extreme scăzute se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului care scad sub -20 de grade Celsius sau, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel. În perioadele cu temperaturi scăzute extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător; asigurarea echipamentului individual de protecţie.
"Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menţionate vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale", se arată într-un material al ITM Galaţi.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare şi controlul medical periodic; să urmărească depistarea precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi extreme; să asigure primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; să le treacă, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau să le reducă programul de muncă persoanelor cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Citit 6829 ori Ultima modificare Marți, 27 Februarie 2018 14:53

1 comentariu

 • postat de x Marți, 27 Februarie 2018 02:14 24.18.127.*** Link la comentariu
  1
  10

  Aș aprecia controalele ITM la adevărata lor valoare necesară ... dacă "cineva" (CINE??? & cine-controlează-pe-(ne)făcător???) ar fi la fel de neînduplecat cu găurile din carosabil, cu trotuarele nerefăcute de zeci și zeci de ani, dacă asfaltul ar ține (conform garanției de pe hârtie) 5 până la 10 ani, dacă acea căldură din apa caldă ar fi la temperatura din scripte, adică PLĂTITĂ, ...
  Dar cum la noi pentru unii e mumă, iar pentru alții ciumă ... nu mai spun ce apă trag și pentru cine ...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.