Scumpirile și costul traiului zilnic, cele mai mari probleme ale românilor

Scumpirile și costul traiului zilnic, cele mai mari probleme ale românilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Principalele probleme cu care se confruntă românii la nivel personal sunt creşterea preţurilor şi situaţia financiară a gospodăriilor sau costul traiului zilnic, arată studiul „Eurobarometru standard 88”, publicat luni de Comisia Europeană. Conform studiului, principalele probleme cu care se confruntă românii la nivel personal sunt creşterea preţurilor, costul traiului zilnic (29 la sută, media europeană fiind de 30 la sută), sistemul de îngrijire al sănătăţii şi de securitate socială (22 la sută, cu cinci puncte procentuale mai mult faţă de media europeană).

Acestea sunt urmate de situaţia financiară a gospodăriei (18 la sută, media europeană fiind de 14 la sută), condiţiile de trai (17 la sută, media europeană este de 8 la sută), pensiile (15 la sută, în UE media este de 15 la sută), situaţia economică a ţării (14 la sută vs. media europeană de 8 la sută).

Îngrijorările personale se reflectă şi în datele înregistrate pentru problemele cu care românii consideră că se confruntă ţara lor, principalele fiind: creşterea preţurilor (30 la sută, iar media europeană este de 17 la sută) şi situaţia economică (29 la sută, media europeană reprezentând 16 la sută).

La nivelul Uniunii Europene, cetăţenii din statele membre au menţionat ca principale probleme la nivel local şomajul (25 la sută) şi imigraţia (22 la sută).

La nivelul cetăţeanului de rând, condiţiile de trai, situaţia economică a ţării şi sistemul de îngrijire a sănătăţii sunt înregistrate ca probleme sensibil mai mici decât în cazul românilor.

Din perspectiva cetăţenilor ei, problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană sunt: terorismul (41 la sută din români vs o medie europeană de 38 la sută) şi imigraţia (36 la sută pondere în cazul românilor faţă de 39 la sută în cazul UE).

În cea de-a doua jumătate a anului 2016, situaţia economiei naţionale fusese percepută ca fiind mai degrabă bună şi foarte bună de un sfert dintre români (26 la sută), procentul celor optimişti poziţionând România sub media Uniunii Europene (41 la sută).

Deşi în primăvara anului 2017 s-a înregistrat o creştere a acestui procent (cu trei puncte procentuale până la 29 la sută), în următoarele şase luni acesta a suferit o diminuare semnificativă (până la 22 la sută).

Studiile de tip Eurobarometru standard sunt publicate de două ori pe an, vara şi iarna, începând cu anul 1974. Exerciţiul de iarnă include şi publicarea unui raport naţional pentru fiecare dintre statele membre, în trimestrul care urmează publicării datelor generale, acesta analizând în mod specific percepţiile cetăţenilor din fiecare ţară.

Potrivit realizatorilor, datele pentru Eurobarometrul standard 88 au fost colectate în România, în perioada 5-12 noiembrie 2017, de compania TNS CSOP. Eşantionul reprezentativ a fost constituit din 1.062 de persoane cu vârsta de 15 ani şi peste. Colectarea datelor s-a efectuat prin intermediul unor interviuri faţă-în-faţă.

Citit 1417 ori Ultima modificare Luni, 05 Martie 2018 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.