Evelina Soare, şofer la Transurb: Nu fac diferenţa între a găti, a pescui şi a şofa

Evelina Soare, şofer la Transurb: Nu fac diferenţa între a găti, a pescui şi a şofa
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

A lucrat ca bucătar profesionist în marile restaurante gălăţene până într-o zi, când şi-a spus: „Ce, bărbaţii sunt mai tari ca noi, femeile?!”. Aşa că a lăsat aromele apetisante ale bucătăriei pentru mirosul de carburant şi s-a angajat ca şofer. Pe 23 mai, Evelina Soare împlineşte trei ani de când lucrează pentru Transurb, după ce, vreme de opt ani şi jumătate, a fost şofer de maxi-taxi.

„Nu ştiu să fac diferenţa între a face mâncare, a şofa şi a pescui”, ne-a mărturisit Evelina Soare. I-a plăcut meseria de bucătar, dar, pentru că îşi dorea normă întreagă pe cartea de muncă, a ales să gătească doar pentru familia ei. S-a angajat la o firmă privată de maxi-taxi, unde soţul ei lucra deja ca şofer. A avut parte de agresivitate în trafic din partea şoferilor, dar a făcut faţă provocărilor. „La maxi-taxi era mereu goana după călători şi bani. Ştiam că se vor scoate microbuzele de pe trasee şi am plecat cu un an înainte. Am văzut că Transurb angajează şoferi, mi-am spus să încerc şi eu. Am dat proba şi am luat-o. Patru luni mai trâziu s-a angajat la Transurb şi soţul meu. Ne salutăm când trecem unul pe lângă celălalt - el în troleu, eu în autobuz. Anii la Transurb au fost super-frumoşi. E atât de uşor şi atât de plăcut, încât parcă îmi pare rău că a trecut ziua şi plec acasă, pe cuvânt! Aici se circulă civilizat, ordonat, îmi place enorm! Sper să ies la pensie de la Transurb, aşa de mult îmi place”, spune Evelina.

Blondă la volan

„Când mă văd la volanul autobuzului, călătorii mă felicită şi mă întreabă dacă nu mi-e greu. Nu-mi este! Nu gabaritul autobuzului mă sperie, ci comportamentul oamenilor needucaţi. E greu cu omul, nu cu autobuzul! Autobuzul cere un dram de atenţie şi duce 200 de persoane. Noi, femeile, suntem mai atente în trafic. Nu am călcat nimic în viaţa mea şi nici nu încerc. Iubesc mult animalele, am grijă de multe pisici şi de câini acasă”, spune Evelina.

A învăţat din experienţa de mecanic a soţului şi îşi dă seama când ceva nu e în regulă la autobuz doar după sunetele pe care le aude. S-a obişnuit şi cu programul extrem de matinal al meseriei, care îi impune şi ei, şi soţului, să se trezească la 3,15 dimineaţa. „Dacă vrem să ajungem înaintea convenţiei, să nu stăm la rând la foile de parcurs, la bilete, plecăm cu maşina personală. Cine conduce? Cine are cheia mai la îndemână”, spune Evelina.

Şi, dacă tot e vorba de preferinţe, îi place să parcurgă în mod special traseele 102 şi 19, unde are de-a face de fiecare dată cu călători îngrijiţi şi civilizaţi.

Citit 9090 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Martie 2018 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.