Sfatul specialiştilor: cum şi când putem salva berzele de frig

Sfatul specialiştilor: cum şi când putem salva berzele de frig
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Valul de frig şi ninsori abundente, din ultimele zile, pun în pericol păsările migratoare, deja sosite în ţara noastră, inclusiv pe cele de mari dimensiuni şi impunătoare, cum sunt berzele. Pe reţelele de socializare, internauţii se mobilizează deja pentru a salva frumoasele înaripate, şi au lansat o serie de apeluri în acest sens, rugându-şi prietenii virtuali să le scape de pericol, atunci când le zăresc. Specialiştii atrag, însă, atenţia că iubitele păsări trebuie să fie ajutate doar dacă se impune.

Managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Mădălin Şerban, ne-a explicat cum ne putem da seama că o barză are nevoie de ajutorul nostru şi ce trebuie să facem pentru a o salva. „Omul nu trebuie să intervină dacă barza se poate mişca, dacă este în picioare sau dacă nu vine spre el. În cazul în care descoperim că pasărea este la pământ, atunci o putem proteja ducând-o la adăpost şi oferindu-i apă şi hrană. Ele sunt păsări carnivore, prin urmare au nevoie să li se ofere carne, inclusiv inimi şi pipote, aşa cum am văzut că s-a întâmplat în unele zone ale ţării. Un semn că barza are nevoie de ajutorul nostru este şi apropierea păsării de noi. În acest caz, trebuie să îi oferim apă şi, la fel, să o hrănim cu carne”, ne-a spus managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii.

Mădălin Şerban atrage atenţia că oamenii nu trebuie să intre în contact cu păsările şi să le ia acasă doar pentru că este frig, dacă nu sunt semne că au nevoie de ajutor.

Citit 1747 ori Ultima modificare Vineri, 23 Martie 2018 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.