Scrumbie scumpă şi borş de peşte la ceaun, pentru cei veniţi duminică pe faleză
Foto: Teodora Miron

Scrumbie scumpă şi borş de peşte la ceaun, pentru cei veniţi duminică pe faleză
În imagine, câştigătorul concursului de pescuit
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, Festivalul Scrumbiei, organizat, ca în fiecare an, pe Faleza Inferioară a Dunării, le-a dat bătăi de cap gălăţenilor care au venit să mănânce scrumbie la grătar şi borş de peşte.

Primii care au avut de suferit au fost pescarii înscrişi la concurs. Şi asta pentru că, din cauza apei tulburi şi a nivelului crescut al Dunării, peştele s-a lăsat aşteptat. Unii au fost norocoşi şi au reuşit să prindă aproape 100 de grame de guvizi. Cel care şi-a adjudecat premiul cel mare, Barbu Stancu, a reuşit o captură de 94 de grame şi a mărturisit că prada a fost destul de greu de prins.

După încheierea concursului de pescuit, gălăţenii au putut să îşi etaleze cunoştinţele despre această pasiune răspunzând la întrebări de profil. La final, cei mai buni au primit ustensile de pescuit, astfel încât să-şi poată pune în practică cunoştinţele etalate.

În timpul celor două concursuri, faleza a fost acaparată de nori de fum de la grătarele încinse special pentru pregătitul scrumbiei şi a micilor. Preţul cam piperat al scrumbiei, care varia de la 13 la 20 de lei bucata, în funcţie de mărime, a făcut ca lumea să nu se înghesuie la cumpărat. "E cam scumpă, dar o să cumpăr una, aşa de poftă", ne-a mărturisit o doamnă.

Atracţia evenimentului a fost, de departe, concursul de gătit ciorbă de peşte. Bucătarii s-au întrecut în reţete care mai de care mai delicioase. "Reţeta este secretă, dar vă pot spune că am pus multe legume şi mai multe tipuri de peşte", ne-a spus unul dintre bucătari. La una dintre echipe, cea a pompierilor, s-a făcut coadă chiar înainte ca juriul să deguste ciorba, semn că, din experienţa anilor trecuţi, oamenii ştiau cine găteşte foarte bine. Cum pompierii au reuşit să termine primii ciorba, juriul a degustat şi a decretat că este foarte rafinată. "Este cea mai bună ciorbă, e făcută la cazan şi este mult mai bună decât cea făcută acasă”, ne-a spus o degustătoare.

Gălăţenii veniţi pe Faleza Inferioară să se bucure de Festivalul Scrumbiei au fost nevoiţi să circule cu atenţie, pentru că Dunărea a vrut să participe şi ea activ anul acesta, aşa că a muşcat o bucată din aleea pietonală. Atmosfera a fost încinsă şi de spectacole pentru toate vârstele, printre cei care au urcat pe scenă numărându-se Florin Vasilică şi Grupul "Teleormanul", dar şi Alina Eremia.

În galerie, foto 1 - echipa de la ISU Galaţi a pregătit ciorbă de peşte pentru gălăţeni

Citit 10578 ori Ultima modificare Luni, 02 Aprilie 2018 19:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.