Cresc salariile pentru 14.000 de poştaşi

Cresc salariile pentru 14.000 de poştaşi
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Managementul Companiei Naţionale Poşta Română şi Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România au finalizat cu succes negocierile privind noul contract colectiv de muncă pe următorii doi ani. Contractul anterior a fost valabil pe o perioadă de zece ani.

Una dintre cele mai importante prevederi ale noului contract colectiv o reprezintă faptul că, în acest an, în perioada octombrie-decembrie, vor fi efectuate corecţii salariale, prin acordarea de clase de salarizare. Aceste corecţii vor consta în reaşezarea salariilor cuprinse între clasa 8 şi clasa 33, pe tranşe de vechime, urmărindu-se astfel rezolvarea diferenţelor salariale pentru angajaţii care ocupă aceleaşi funcţii şi au o vechime comparabilă în sistemul poştal. De asemenea, se creează premisele reducerii numărului de niveluri de salarizare şi pentru funcţiile din operativ, ceea ce va face ca fiecare funcţie să ajungă la salariul maxim într-o perioadă de 7-8 ani.
"Semnarea contractului colectiv de muncă pe perioada 2018-2020 creează stabilitate şi încredere în rândul salariaţilor din Poşta Română, dar cel mai important câştig al Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, care se va aplica în perioada următoare, îl reprezintă corecţiile salariale de care vor beneficia 14.000 de salariaţi din companie, care, în acest moment, au salarii foarte mici. Aceste corecţii vin ca o gură de oxigen pentru salariaţii poştali şi se vor aplica în funcţie de vechimea în sistemul poştal", ne-a declarat preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România - Filiala Galaţi, Adrian Tatu.
Foarte important pentru poştaşi este şi că prin noul CCM s-a introdus un spor pentru plata salariaţilor care preiau activitatea, temporar, pe posturi vacante. Până acum, în aceste locuri de muncă, activitatea o făceau salariaţii existenţi, dar fără nicio plată suplimentară.
Conform sindicaliştilor, noul contract are valabilitatea maximă permisă de legea în vigoare, respectiv doi ani (până la 1 mai 2020) şi menţine, aproape integral, prevederile din vechiul CCM. Printre noutăţi apare şi faptul că dacă un salariat cu o inaptitudine fizică sau psihică, dobândită în urma unui accident de muncă, este concediat, el va primi un ajutor bănesc de până la 30 de salarii, în funcţie de vechime. În vechiul CCM, acest ajutor era de maximum 6 salarii. S-a mai introdus, de asemenea, o indemnizaţie lunară acordată salariaţilor care lucrează în program zilnic fracţionat, sau "cu fereastră", în valoare de 180 de lei.
Nu în ultimul rând, administraţia şi sindicatul au convenit ca plata salariilor poştaşilor să se facă într-o singură tranşă pe lună.

Citit 23647 ori Ultima modificare Luni, 04 Iunie 2018 11:17

1 comentariu

 • postat de Ionescu Veturia
  Duminică, 24 Iunie 2018 18:18
  82.137.10.***
  Sa dea domnul să fie asa dar nu cred noi talpa companiei ,,poştaşii "care ducem tot greul în spate avem cele mai mizerabile salarii si ne forțează conducerea companiei şi sindicatul să stăm cu mîna întinsă să aşteptăm acei doi trei lei de la pensionari în loc compania să ne mărească salariul pentru că eu lucrez din 2009 şi grila salarială nu a crescut de loc stau pe mimimul pe economie .am avut piciorul rup si am luat un concediu medical de mizerie ne înbolnăvim de toti microbii care sunt pe bacnote suntem expusi la toați factorii de risc iar cînd clienții sunt nemultumiții salariatul este vinovat pai de ce ?vă răspund din cauza salariilor mici şi a lipsei de personal .
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.