Asociaţia 859 sparge gheaţa colectării selective din uşă în uşă

Asociaţia 859 sparge gheaţa colectării selective din uşă în uşă
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Doar o asociaţie, din cele aproximativ 900 invitate de Primărie şi Ecosal să se înscrie în programul colectării selective din uşă în uşă, a reacţionat pozitiv la îndemnul autorităţilor, care, pentru a creşte gradul de colectare selectivă a deşeurilor în municipiul Galaţi, sunt dispuse să le ia oamenilor gunoiul sortat chiar de la scară, gratuit.

La aproximativ o lună şi jumătate după ce municipalitatea a îndemnat asociaţiile de proprietari/locatari să se înscrie în programul de colectare selectivă din uşă în uşă, încercând astfel să-i determine pe gălăţeni să nu mai arunce la grămadă deşeurile, abia una şi-a exprimat intenţia de a se înscrie în acest program. Potrivit conducerii Ecosal, este vorba despre Asociaţia de locatari nr. 859, de pe strada Milcov, ce deserveşte blocul C, care are în componenţă 32 de apartamente cu două camere şi 10 apartamente cu o cameră, toate ocupate de chiriaşi ai Primăriei. "Dorinţa implicării într-un astfel de program şi-a exprimat-o şi un cetăţean din cartierul Dimitrie Cantemir, însă verbal", ne-a spus directoarea Serviciului Public Ecosal, Mirela Furtună.
Reprezentanţii operatorului de salubritate spun că, în perioada următoare, toate asociaţiile de proprietari şi locatari din municipiul Galaţi vor fi contactate şi informate cu privire la avantajele derulării acestui program. "Până acum, ne-am axat mai mult pe concursul "Fii activ, colectează selectiv!" dedicat unităţilor de învăţământ, care s-a încheiat vineri, cu festivitatea de premiere a unităţilor de învăţământ câştigătoare. De acum, vom contacta asociaţiile de proprietari, prin intermediul Compartimentului pentru relaţia cu asociaţiile din cadrul Primăriei, în speranţa că vom reuşi să le mobilizăm să se înscrie în programul nostru", ne-a spus Mirela Furtună.
După ce a făcut un experiment în Asociaţia de proprietari nr. 758, din I.C. Frimu, care a avut rezultate sub aşteptări, Primăria Galaţi se încăpăţânează să introducă colectarea selectivă din uşă în uşă. Dar, de data aceasta, nu oricum, ci doar dacă asociaţia de proprietari îşi ia angajamentul în scris că se vor înscrie în program minimum jumătate dintre apartamentele locuite.
Asociaţiile interesate de colectarea selectivă din uşă în uşă sunt rugate să transmită o adresă către Ecosal în acest sens sau un e-mail la adresa: colectare_selectiva
ecosalgl.ro. Asociaţia de proprietari/ locatari va întocmi o listă cu numărul total de apartamente, numărul de apartamente locuite, datele de contact ale femeilor de serviciu, şefilor de scară, administratorilor şi preşedinţilor de asociaţii şi vor semna un contract în care "vor fi stipulate obligaţiile de a promova colectarea selectivă, astfel încât să ajungem la un grad de colectare de minimum 50 la sută din apartamentele locuite, de a se implica în proiect cu personalul responsabil de curăţenie şi de a distribui materialele predate de Ecosal".
Despre Asociaţia de locatari nr. 859, al cărui preşedinte este Marian Roşioru Micu, "Viaţa liberă" a scris de mai multe ori, aceasta fiind una dintre puţinele structuri de acest fel care chiar funcţionează aşa cum trebuie.

Citit 5137 ori Ultima modificare Marți, 19 Iunie 2018 12:09

6 comentarii

 • postat de abc
  Luni, 18 Iunie 2018 15:00
  188.24.212.***
  "...sunt dispuse să le ia oamenilor gunoiul sortat chiar de la scară, gratuit."
  Va dati seama ce "mare" avantaj are cetateanul...asta da oferta.
  Cine are de castigat din acest program in afara de Ecosal?
  Ce avantaj REAL are cetateanul luand in calcul ca el trebuie ar trebui sa mai cumpere pentru selectarea deseurilor inca vreo 3 cosuri de gunoi, carora sa le gaseasca spatiu in apartamentele si asa destul de mici din blocurile comuniste?
  Din citatul de mai sus se intelege ca gunoiul menajer tot contra cost este deci avantaj la Ecosal.
  Mai bine continuati ce a inceput Marius Stan cu demolarea garajelor (a bucatariilor de vara).
  Multumim domnului primar PSD-ist!!!
  ps: Nu toti cetatenii din acest oras au acelasi IQ ca cei pe care i-ati "plimbat" cu autocarele la mitingul de la Bucuresti!
  2
  1
  Raportează
 • postat de Simona
  Luni, 18 Iunie 2018 11:18
  81.12.149.***
  1. Cred că acest program va eşua şi va avea prea multe costuri. O soluţie mai bună cred că ar fi supravegherea (de ex. video) şi controlul (de ex. cu poliţişti locali) a actualelor GHENE de GUNOI care arată oribil şi unde gunoiul nu se selectează corect de către locuitori. Aici trebuie intervenit cu toate mijloacele!
  2. Dacă Asociaţia de locatari nr. 859 este una dintre puţinele structuri de acest fel care funcţionează aşa cum trebuie, cum de are o aşa faţadă de bloc URÂTĂ? De ce nu au respectat normele arhitecturale?
  1
  10
  Raportează
 • postat de Costy
  Luni, 18 Iunie 2018 11:15
  109.166.135.***
  Faceti un exercitiu de imaginatie , noi descarcand sticle cartoane plastic separat si cativa oameni mai necajiti care sa treaca sa le ridice in niste zile stabilite dintr un anume loc , la care sa aiba ei acces cu cheie etc sa evitam vandalizarea.Si politia locala poate aplana unele conflicte la inceput.
  0
  10
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 18 Iunie 2018 10:38
  188.24.253.***
  Gunoiul se plateste anual pe pers. individuala, trebuie reidicat selectiv din fata scarii... cum suntem lumea a IV va fi un circ... mai ales cu cei ce recupereaza peturile... mai bine lasa-ti asa. Educatia se face fortat nu de buina boie pentru a fi eficienta! Asta a mai lipsi sa ma mai trezesc cu o taxa la asociatie!
  NU MAI DATI ORDINE ASOCIATIILOR! Sunt org. cu statu jiritic PRIVAT si nu sunt decat o CAPUSE pentru propietari!
  1
  9
  Raportează
 • postat de sd
  Luni, 18 Iunie 2018 09:46
  5.2.209.***
  n-am inteles din acest articol, daca asociatiile de propetari au ceva de castigat in urma acestui demers!
  3
  3
  Raportează
 • postat de TEMISTOCLE
  Luni, 18 Iunie 2018 09:08
  82.137.9.***
  Nu e un lucru rău, dar cum sa faci selecția asta când tu serviciu de salubritate nu colectezi cum trebuie gunoiul și nici nu respecți norme de mediu cu privire la utilajele din dotare care sunt amplasate în centrul orașului .
  1
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.