Istorie şi atmosferă cu parfum de epocă în Grădina Publică

Istorie şi atmosferă cu parfum de epocă în Grădina Publică
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În jur de 1.000 de gălăţeni au participat duminică la cea de-a patra ediţie a festivalului "La pas prin Grădina Publică în Galaţii de altădată", eveniment organizat de  Direcţia Judeţeană  pentru Cultură,  Primărie şi Asociaţia Tinerii şi Viitorul, în parteneriat cu Centrul Cultural, Muzeul de Istorie, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "N. Leonard", comunităţile etnice elenă, lipovenească şi evreiască.

Evenimentul desfăşurat sub genericul "1918 -  anul Marii Uniri" a debutat cu muzică de promenadă interpretată de Fanfara "valurile Dunării" de la CCDJ, apoi, membrii Asociaţiei Tradiţia Militară şi ai Deutsches Freikorps din Bucureşti au reconstituit bătăliile armatelor română şi germană din 1917.

Apoi, Regele  Ferdinand, interpretat de Vlad Vasiliu şi Regina Maria, întrupată de consilierul cultural Maria Răileanu, au trecut în revistă forţele armate. Au fost prezentate pe scurt evenimente istorice din 1918: ianuarie - bătălia pentru apărarea oraşului, martie - semnarea tratatului de Unire a României cu Basarabia, eliberarea parlamentarilor români  de către colonelul Boyle, interpretat de consilierul cultural Marius Mitrof.

"Au mai încântat publicul ansamblurile artistice ale comunităţilor etnice, Kara Su - ansamblul tătăresc din Medgidia, în premieră la Galaţi, şi ansamblul Vangheizmo al aromânilor din comuna Mihail Kogălniceanu, Constanţa. Polifonic Cvartet din Galaţi a interpretat piese ale lui George Enescu, cel care ne-a vizitat Galaţiul în 1918. Academia de Dans Fantezia a prezentat valsuri şi tango, la modă în Galaţii lui 1918, iar Krezmer Band (Federaţia Evreilor) ne-a încântat cu şlagăre de odinioară. Publicul s-a mai bucurat de incitantele dansuri greceşti ale Ansamblului Olympos, dar şi de un recital al celebrului interpret de muzică armânească Stelu Enache. Muzeul de Istorie a organizat o expoziţie cu fotografii ale Galaţiului de atunci, comunitatea lipovenească ne-a îmbiat cu bucate tradiţionale, iar spectatorii s-au putut delecta cu bragă, ghimbirată, socată şi produse de patiserie", povesteşte unul dintre organizatori, consilierul Marius Mitrof.

Citit 2396 ori Ultima modificare Marți, 19 Iunie 2018 02:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.