Când trebuie să mergem la logoped?

Când trebuie să mergem la logoped?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La fel ca poetul Lucian Blaga, „cel mut ca o lebădă”, se poate ca şi copilul dumneavoastră să nu vorbească până la patru ani şi să ajungă personalitate marcantă * Dar la fel de bine se poate ca el să nu vorbească deloc şi să ajungă doar o personalitate marcată! *

Vorbirea clară, frumoasă, cursivă constituie un avantaj indiferent de domeniul în care lucrăm. Acesta este motivul pentru care mai mulţi părinţi ne-au scris întrebându-ne dacă ar trebui să se adreseze logopedului deoarece copilul lor are dificultăţi de pronunţie ale anumitor sunete.

Pentru a le putea răspunde, ne-am adresat psihologului clinician Nicoleta Purice, care, prin şedinţele de logopedie, a ajutat şi ajută mulţi copii.

- Doamna psiholog, când ar trebui ca părintele să îşi facă griji în legătură cu limbajul copilului şi să meargă la logoped?

- Copilul achiziţionează limbajul şi în jurul vârstei de trei ani el cunoaşte semnificaţia multor cuvinte, le foloseşte, face propoziţii simple, începe deja să se refere la propria persoană folosind pronumele personal eu, are imaginea de sine formată.

Uneori are dificultăţi în a pronunţa unele sunete, cele mai frecvente sunt r, g, ţ, s. Până la cinci ani, problemele de pronunţie sunt fireşti, funcţionale. Copilul face propoziţii, în schimb anumite sunete sunt deformate.

Dacă până pe la cinci ani nu corectează pronunţia e bine de apelat la un logoped care va verifica dacă respectivul copil aude bine, de ce natură sunt problemele.

Poate că nu poate pronunţa un anumit sunet pentru că nu îl diferenţiază corect sau pentru că are o anumită malformaţie a aparatului fono-articulator – dentiţia, modificarea vălului palatin, lueta mai scurtă sau mai mare, vârful limbii prezintă anumite deformări.

În funcţie de diagnostic, se corectează. Atunci când nu e vorba de o malformaţie, corectarea este făcută uşor.

- În cât timp se rezolvă problema?

- Dacă este un copil cu o inteligenţă normală procesul se realizează repede, funcţie de modul în care acasă sunt continuate exerciţiile din cabinetul logopedic.

Este posibil ca în 20 de şedinţe pentru corectarea unui sunet să se rezolve problema. De cele mai multe ori carenţele de vorbire sau  pronunţia greşită a unui sunet sunt cauzate de o respiraţie deficitară.

Atunci logopedia urmăreşte şi reglarea respiraţiei, dezvoltarea aparatului respirator, a musculaturii toracice, reglarea diafragmei, dezvoltarea musculaturii feţei prin mobilizarea buzelor, limbii, obrajilor.

La unii copii pronunţia incorectă este determinată de o anumită rigidizare sau rigiditate a organelor vorbirii.

- Când e deja prea târziu să mai mergem la logoped?

- Pentru un intelect normal nu este prea târziu niciodată, sunt chiar adolescenţi care merg la logoped să-şi corecteze vorbirea considerând că vor avea mai mult succes. Problema este cu cei care au deficit de intelect.

Cu cât intervenţia se face la vârste mai mari, cu atât şansele de reuşită sunt limitate. De aceea este bine să se apeleze la logoped de la vârste fragede. Mulţi părinţi spun „Lasă că şi Blaga a vorbit după patru ani”.

Se poate să nu vorbească copilul până la patru ani şi să ajungă personalitate marcantă. Dar la fel de bine se poate ca el să nu vorbească şi să nu mai ajungă niciodată personalitate marcantă, ci personalitate marcată!

Citit 7822 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.