Polițiștii îi cer președintelui să nu promulge modificările Codului Rutier. Care este motivul

Polițiștii îi cer președintelui să nu promulge modificările Codului Rutier. Care este motivul
Oamenii legii avertizează că va crește numărul accidentelor
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Grupul Poliţiştilor Rutieri din România i-a transmis, vineri, 20 iulie 2018, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care atrage atenţia că, după adoptarea unor modificări la Codul Rutier care vizează presemnalizarea aparatelor radar, "numărul accidentelor rutiere, având cauză viteza excesivă, va creşte alarmant". Poliţiştii cer preşedintelui să nu promulge legea, pe care o consideră un "pariu cu viaţa cetăţenilor" şi îi solicită să atace la Curtea Constituţională prevederile acesteia, transmite News.ro.

"Dorim, din nou, să tragem un semnal de alarmă prin care să atenţionăm că numărul accidentelor rutiere, având cauză viteză excesivă, va creşte alarmant după intrarea în vigoare a acestei legi (vor muri peste 2.000 de oameni în anul 2019)! Domnule preşedinte, vă rugăm să nu promulgaţi această lege sau să atacaţi acest pariu cu viaţa cetăţenilor la Curtea Constituţională, întrucât considerăm că nu respectă unul dintre cele mai importante principii ale Constituţiei, art. 22, alin. (1) "Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritatea fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate!"", se arată în documentul Grupului Poliţiştilor Rutieri, preluat de News.ro.

Potrivit polițiștilor, în spatele acestei propuneri de modificare legislativă nu există niciun studiu şi niciun stat din Uniunea Europeană nu are astfel de restricţii. În plus, poliţiştii afirmă că modificările aduse Codului Rutier "nu fac decât să pună în pericol viaţă cetăţenilor ţării, prin nerespectarea limitelor de viteză în lipsa unui control din partea puterii statului", relatează Digi 24.

Potrivit art. 2 din O.U.G. 195/2002, "Îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie pe drumurile publice se fac de către Poliţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, care are obligaţia să ia măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale acestora", iar impunerea modificărilor adoptate nu face decât să parafeze o Poliţie Rutieră total ineficientă în depistarea celor care produc accidente rutiere. Această lege nu face decât să pună o forţă, cum este Poliţia Rutieră, ce trebuie să asigure siguranţă cetăţeanului (1.951 de morţi, în anul 2017, în accidente), într-un bibelou inutil, în prezenţa căruia se va respecta legea, iar în absenţa anunţată se va merge după bunul plac", mai spun poliţiştii.

Aceştia atrag atenţia că, "în condiţiile intrării în vigoare a acestei legi, Poliţia Rutieră va fi în imposibilitatea de a-şi execută misiunile şi de a controla respectarea limitelor de viteză pe drumurile publice".

Citit 2023 ori Ultima modificare Joi, 26 Iulie 2018 00:39

7 comentarii

 • postat de Dan
  Vineri, 27 Iulie 2018 10:05
  89.47.179.***
  Vad ca sariti ca arsi ..dragi bIZONI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de aLEX
  Duminică, 22 Iulie 2018 21:23
  188.24.230.***
  Deputatul mitraliera nu ne-a lamurit ceva: Un vitezoman inregistrat de un radar nepresemnalizat mai poate fi sanctionat? Ca de... radarul e in ilegalitate!
  1
  0
  Raportează
 • postat de Terente...de Galati
  Duminică, 22 Iulie 2018 18:10
  89.137.231.***
  Personal, nu iubesc tare mult Politia rutiera, insa consider ca inasprirea legislatiei si nu inmuierea ar contribui la micsoararea delicventei /infractiunii la volan. Comportamentul marii majoritati a celor ce sofeaza este de nivelul statelor in care pana deunazi s-a mers doar cu caruta si sareta. Iar pt. politistii contravenienti, pedepse duble!
  1
  4
  Raportează
 • postat de Cristi
  Sâmbătă, 21 Iulie 2018 18:29
  100.113.34.***
  Legea este corectă nu cum era înainte ,adică să stea pitulați cu mașina.Problema lor este că nu m-ai pot să facă ei legea cum vor.
  5
  8
  Raportează
 • postat de IC
  Sâmbătă, 21 Iulie 2018 06:49
  79.115.217.***
  @VC ,subscriu si propun ca sub indicatoarele de restrictionare a vitezei sa fie montate panouri avertizoare radar .Faptul ca se vor instala radare numai semnalizate , in masini inscriptionate si la vedere ,nu va conduce la cresterea numarului de accidente ,ba din contra ,semnalizarea corespunzatoare va scadea numarul de accidente .Un lider sindical ( cu biroul mai mult prin televiziuni ) al politistilor , vroia sa ne lamureasca pe un post TV ,ca semnalizarea radarelor va face imposibila depistarea si sanctionarea vitezomanilor si la cresterea numarului de accidente dand astfel de gol unul din adevaratele motive ale scrisorelei politistilor rutieri ,li se restrictioneaza vanatoarea soferilor si sanctionarea si nu preventia.Nu scriu nici un cuvant despre faptul ca politistii trebuie sa fie mai profesionisti in stabilirea sanctiunilor si intocmirea proceselor verbale ...
  8
  13
  Raportează
 • postat de MIMI
  Sâmbătă, 21 Iulie 2018 06:00
  82.78.251.***
  CE MILOSI SI PREVAZATORI SUNT POLITISTII SARACII! NU MAI STAU LA PINDA DUPA TUFISURI SI ASTFEL LI SE IA PIINEA DE LA GURA!!!LEGEA E BUNA PT SOFERI CARE SUNT IN NUMAR FOARTE MARE IN COMPARATIE CU POLITIA. !!!POLITIA ARMATA SRI SI ALTII SA TACA DIN GURA CA SI ASA AU UN STATUT DE PRIVILEGIAT CU AVANTAJELE COLOSALE PE CARE LE STIM!!!
  7
  15
  Raportează
 • postat de PC
  Vineri, 20 Iulie 2018 23:22
  213.233.101.***
  Politia poate aplica o practica tipic romaneasca , pune panouri cu "Radar" si il uita acolo dupa program . Cum legea nu sanctioneaza lipsa masinii cu radar langa panoul de avertizare , soferii vor circula cu viteza legala si deci se vor reduce accidentele si fara prezenta politistilor .
  3
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.