Copiii vor putea fi scoşi mai uşor din ţară

Copiii vor putea fi scoşi mai uşor din ţară
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Eliminarea obligaţiei părinţilor de a-şi da acordul pentru fiecare călătorie a minorului în străinătate şi a obligativităţii precizării în procură a destinaţiei şi traseului sunt printre principalele modificări aduse legii care reglementează regimul călătoriei minorilor în afara ganiţelor ţării.

Conform amendamentelor adoptate de Executiv zilele trecute, care nu fac altceva decât să armonizeze normele de aplicare a Legii nr. 248/2005 cu modificările aduse în octombrie 2016, părintele care pleacă cu copilul în străinătate poate obţine de la celălalt părinte un singur acord, valabil maximum trei ani, fără a mai trebui să treacă pe la notar la fiecare ieşire din ţară. Legea nu exclude, în continuare, varianta ca, pentru fiecare ieşire a copilului din ţară, părintele care nu îl însoţeşte să îşi dea câte un acord individual, a cărui valabilitate nu poate depăşi, desigur, trei ani. În baza unui singur acord valabil trei ani, copilul poate ieşi din ţară de mai multe ori şi pe perioade diferite de timp.

De asemenea, părintele care obţine un acord de a pleca cu copilul din România nu mai este obligat să precizeze în procură ţara de destinaţie şi ruta parcursă. Un alt element de noutate este faptul că părintele care şi-a dat acordul privind plecarea minorului în afara graniţelor ţării, îl poate revoca, printr-o petiţie transmisă Poliţiei de Frontieră, care va fi ulterior comunicată către toate punctele de tranzit de pe teritoriul ţării.

Citit 3668 ori Ultima modificare Duminică, 22 Iulie 2018 14:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.