ACUZAȚII GRAVE la adresa autorităţilor sanitar-veterinare. PESTA PORCINĂ a făcut ravagii într-o fermă de lângă oraşul Galați
Foto: Teodora Miron

ACUZAȚII GRAVE la adresa autorităţilor sanitar-veterinare. PESTA PORCINĂ a făcut ravagii într-o fermă de lângă oraşul Galați
În foto, Laurenţiu Cojanu arată că porcii săi au toate semnele de îmbolnăvire
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Acuzaţii grave ale unui fermier gălăţean la adresa autorităţilor sanitar-veterinare. Bărbatul, Laurenţiu Cojanu, are o fermă la ieşirea din oraş, în zona Zătun. Pe lângă oi şi alte animale, gălăţeanul creştea şi 19 porci. Din păcate, însă, virusul pestei porcine a ajuns la el în fermă şi a făcut prăpăd.

Mai grav este că Laurenţiu Cojanu a anunţat medicul veterinar încă de marţea trecută, dar nimeni nu a luat nicio măsură până vineri, când s-au luat probe de sânge de la suinele de aici. Tot vineri a murit şi primul porc din fermă. De aici a început bâlbâiala autorităţilor. "Au venit vineri şi au luat sânge la porci şi atunci mi s-a spus prima dată că au pestă. Asta după ce medicul veterinar a zis că este posibil să aibă rujetă, deşi eu am spus din start că este pestă. Porcii mei erau apatici, nu mai aveau poftă de mâncare şi le-au apărut şi pete. Medicul care le-a luat probe a plecat pe la ora 16.00 sau 17.00, iar pe la ora 19.00 i-am  sunat şi le-am spus că a murit un porc. Iniţial au spus să îl lăsam aşa până dimineaţă, dar apoi au sunat pe la ora 23.00 să îmi spună să fac o groapă. Au venit şi au săpat medicii veterinari groapa, ca să îngroape porcul mort. Sâmbătă, au murit alţi cinci porci. Au venit tot aşa, târziu, noaptea, să îi îngroape. De data asta, au venit cu un excavator, care a şi rămas să facă o groapă mai mare pentru ca azi (duminică - n.r.) să îi îngroape şi pe restul. Acum, toţi porcii sunt leşinaţi pe jos, unul este mort, şi stăm aşa", ne-a spus, revoltat, Laurenţiu Cojanu.

Acte făcute după bunul plac

Mai mult, bărbatul susţine că pentru primul porc nici măcar nu i s-a dat un proces verbal pe baza căruia ar putea primi despăgubiri. Şi la ce i-ar fi fost de folos, în condiţiile în care, în actele întocmite sâmbătă, autorităţile au trecut ce au dorit. "M-au pus să semneze la lumina lanternei. Nici nu am văzut ce semnez. Ei mi-au explicat că semnez pentru proceduri. Abia apoi am văzut că porcii erau trecuţi la 40 de kilograme, în condiţiile în care ei erau mult mai mari", ne-a explicat Angela Cojanu, soţia proprietarului.

După bâlbâială, timp în care un alt porc a murit, iar ceilalţi erau întinşi care pe unde a apucat, fără vlagă şi cu semne evidente de boală, autorităţile sanitar-veterinare au decis, duminică dimineaţă, să vină şi să ucidă, preventiv, toţi porcii din fermă. "Ferma avea 19 porci, iar pe 31 august, în urma decesului unui exemplar, proprietarul a sesizat medicul veterinar. Până la primirea buletinului de analiză (în seara zilei de 1 septembrie), au mai decedat şase exemplare. Conform legii, astăzi s-a decis uciderea preventivă a celorlalte 12 animale din exploataţie", se arată într-un comunicat al Prefecturii Galaţi.

O armată pentru doar câţiva porci

Astfel, cei de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), însoţiţi de jandarmi, poliţişti, militari, dar şi de oameni de la Ecosal, au ajuns în fermă pentru a pune în aplicarea decizia de ucidere preventivă. Acţiunea a început după aproximativ o oră şi jumătate de la sosirea echipelor în zonă. Întrebată, directoarea DSVSA Galaţi a afirmat că boala nu ţine cont de ore, iar autorităţile sanitare au ajuns în fermă imediat ce au fost informate. "Eu vă spun că ne-am deplasat imediat ce am fost anunţaţi de colegul medic veterinar concesionar, care a procedat la anunţarea Direcţiei Sanitar Veterinare. Nu a durat o săptămână, în aceeaşi zi în care medicul veterinar concesionar ne-a anunţat ne-am şi deplasat, doar am pregătit autolaboratorul şi am venit. Nu contează ora, nu contează că e zi sau noapte, mai cu seamă când ştim ce înseamnă gravitatea pestei porcine africane, ne deplasăm imediat. La Iaşi, probele de sânge au ieşit pozitive, aşteptăm rezultatul de la Bucureşti", ne-a declarat Carmen Stroia, directoarea DSVSA Galaţi.

Acesta este al treilea focar de pestă porcină din judeţul Galaţi, după ce la Suceveni şi Vameş s-au ucis deja toţi porcii. Şi în acest caz, "prin ordin al prefectului, s-a constituit comisia de evaluare a despăgubirilor ce se cuvin proprietarului, potrivit prevederilor H.G. 1214/2009 modificată şi completată prin H.G. 484/2018", se mai arată în comunicatul Prefecturii.

Citit 12212 ori Ultima modificare Luni, 03 Septembrie 2018 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.