20 de voluntari îşi doresc să schimbe faţa oraşului Galați (INTERVIU)

20 de voluntari îşi doresc să schimbe faţa oraşului Galați (INTERVIU)
TEDxCaleaDomneasca - o experienţă transformatoare
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

A treia ediţie TedxCaleaDomnească, a doua organizată cu speakeri în oraşul de la Dunăre, marcă a Rotaract Club Galaţi, a adus în faţa tinerilor participanţi doisprezece speakeri din şapte domenii de activitate, printre care: cercetare, educaţie, sport, artă clasică, administraţie smart, dezvoltare personală, parenting, sănătate şi psihologie.

A fost o zi plină de poveşti de viaţă, idei, sfaturi şi soluţii pertinente, utile pentru toţi cei prezenţi. Despre impactul evenimentului, pentru spectatori, voluntari şi organizatori am stat de vorbă cu Oana Contoman, Past President Rotaract Galaţi şi lector la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism.

- Ce înseamnă TEDx pentru un tânăr participant?

- TEDx este un eveniment complex, ce alimentează rezervorul de energie al participanţilor cu poveşti de succes, cu care ei îşi pot hrăni drumul spre devenire. Iar noi am avut sala plină, au fost 300 de participanţi anul acesta la Galaţi. TEDx îşi doreşte să creeze o sinergie de idei, menite să aducă un plus de valoare comunităţii. Tema aleasă anul acesta a fost "Start unknown, finish unforgettable!". Ne-a interesat în mod special ca mesajul speakerilor să simbolizeze conexiunea dintre minte şi suflet, dincolo de relatarea unor concepte sau idei, iar obiectivul echipei noastre de voluntari a fost ca întreaga esenţă a discursurilor să impacteze acţiunile participanţilor post-eveniment. Practic, cineva care a fost în sală a putut învăţa de la oamenii de succes prezenţi pe scenă cum să reuşească. Mai mult, speakerii invitaţi anul acesta s-au întors recent de la Conferinţa Geniilor, unde importanţi gânditori şi activişti ai societăţii româneşti din ţară şi din străinătate au împărtăşit realizări din domeniile în care activează.

- TEDx e făcut integral de o echipă de voluntari?

- Da, lucrăm cu aceeaşi echipă de 20 de voluntari de trei ani. Aceştia sunt studenţi, fie ai universităţilor din Galaţi şi Bucureşti, fie studiază în Marea Britanie sau Olanda. Sunt pasionaţi de ceea ce fac şi îşi doresc să crească comunitatea gălăţeană şi să schimbe faţa oraşului, atât pentru gălăţeni, cât şi pentru ceilalţi locuitori ai ţării. De exemplu: unul dintre voluntari, student la doctorat în securitate cibernetică în Marea Britanie, a avut şase zile de concediu anul acesta, iar patru dintre ele le-a folosit pentru a fi alături de echipa lui la momentul desfăşurării evenimentului TEDxCaleaDomneasca. Am muncit pe brânci în ultimele două săptămâni, iar cei care au lucrat în această echipă de voluntari au învăţat, la rândul lor, că totul e posibil, în ciuda piedicilor, dacă îţi doreşti să duci un lucru la capăt. Cel mai important lucru când pleci la un drum lung şi greu e echipa pe care o alegi şi, din punctul meu de vedere, echipa a contat cel mai mult. Nu degeaba, cei care au mai participat, în ţară, la alte ediţii TEDx au spus că cea de la Galaţi e printre cele mai bune.

- Cum selectați speakerii TEDx?

- Sunt selectaţi în funcţie de parcursul personal şi realizări. Nu contează notorietatea, neapărat, cel mai mare atu al speakerului constă în performanţele pe care le are şi noutăţile pe care le aduce. Anul acesta am avut nume cunoscute: Raed Arafat, Anca Sână Serea, Dacian Palldi şi Mihaela Tatu, dar am avut şi oameni care şi-au depăşit limitele, precum Mihăiţă Papara - campion paralimpic la snowboard, fizicianul Cristian Presură, Alex Glod - storytelling, Victor Ţăpeanu, Daniel Tănase. Fiecare dintre ei a adus pe scenă poveşti şi soluţii, idei şi plusvaloare.

- Ce va fi la anul, la a IV-a ediţie TEDx?

- Într-o lună vom finaliza materialele video şi foto de la eveniment. Pe cele video le vom încărca pe platforma TED şi pe YouTube, iar fotografiile pe platforma Flickr, conform manualului TED. Abia apoi putem considera că evenimentul s-a încheiat. Din octombrie, vom solicita o nouă licenţă pentru TEDxCaleaDomnească, ediţia a IV-a. Nu ştim deocamdată tema, dar vrem să menţinem standardele, iar participaţii să primească, în continuare, informaţii unice şi utile.

Citit 10069 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Septembrie 2018 02:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.